Zwarte humor met Chuck Palahniuk


Ik ben fan van Amerikaanse en Britse literatuur. Poe, Shakespeare, Tolkien, Dan Brown en mijn favoriet, Chuck Palahniuk. De meeste mensen kennen Chuck van Fight Club, de roman die verfilmd werd door David Fincher met Brad Pitt en Edward Norton in de hoofdrol. Maar hij heeft nog veel meer pareltjes geschreven.

Stikken

Ik lees op dit moment Stikken (Choke uit 2001). Stikken gaat over een man die een tactiek ontwikkeld waarbij mensen hem van een verstikkingsdood redden. Elke week gaat hij in een ander restaurant uit eten om gered te worden. En, zoals hij het zelf zegt, helden te creëren. Hij geloof dat als iemand jouw leven redt, deze persoon de rest van zijn of haar leven van je houdt.

Chuck Palahniuk

Ander probleem

Tegelijkertijd heeft hij een ander probleem. Hij is seksverslaafd. Hij kan overal seks hebben, behalve in bed. Hiervoor zit hij een therapie. Palahniuk neemt je in zijn roman mee langs de ‘dood’ van de hoofdpersoon, zijn therapieën, zijn bijbaantje als simulatieacteur in het museum, zijn dementerende moeder (die haar eigen zoon niet meer herkent, waardoor hij elke keer andere personen mee moet nemen die ‘ hem’ kunnen spelen) en zijn jeugdherinneringen.

Foto von Chuck Palahniuk

Cynisch

In mijn eigen cynisme vind ik vaak veel waarheid in de woorden van Palahniuk. De zinnen die hij aan elkaar vlecht, vind ik meesterlijk. Zijn zwarte humor vind ik hilarisch en die spiegel die hij bij tijd en wijle voorhoudt zeer confronterend. Palahniuk gelooft denk ik niet in een happy end, en waarom zou je?

  • Boek
  • Boek
  • Boek