Hoera zomervakantie! Maar hoe houd je de kinderen zoet op de achterbank …


Op een of andere manier zijn de laatste schoolweken voor de zomervakantie altijd licht hysterisch. Een afscheidslunch hier (“Wil jij pannenkoeken bakken?”), een tot-volgend-jaar-high-tea daar (“Ja lekker, verse boterkoek!”), gecombineerd met schoonmaakochtenden en 10-minutengesprekken. Daar tussendoor nog wat verjaardagsfeestjes van kinderen die echt jarig waren of dat in de vakantie zijn, et voilà, licht hysterisch hobbelen de meeste ouders de zomervakantie in. 

Ein-de-lijk op vakantie! Ja … alleen nog ‘even’ iets van een dag rijden met een auto vol bagage en een paar kinderen. Met een beetje mazzel roepen ze pas over de grens dat ze moeten plassen. En dan komt onvermijdelijk dat moment. De kids maken ruzie en/of roepen iedere minuut dat ze honger hebben of zich vervelen, afgewisseld met de vragen “Zijn we er al?” en “Duurt het nog lang?” Jongens wat een feest! Dat moet toch anders kunnen? Wellicht helpen deze tips van een ervaringsdeskundige (zoals dat dan heet) je deze zomer.

Zomervakantie: hoe verloopt de autoreis zo aangenaam mogelijk?

Als moeder – van twee broers (nu 6 en 12 jaar) – die iedere winter op wintersport gaat en in de zomer ook meestal een uur of 10 in de auto doorbrengt op weg naar het vakantie-adres, weet ik er inmiddels alles van. Ik weet niet hoe dat bij jou thuis gaat, maar hier komt het er op neer dat ik de (werk)week voor vertrek omgeven ben door lijstjes en stapeltjes. Lijstjes om af te vinken en stapeltjes met dat wat is afgevinkt. Ik instrueer de mannen wat de was betreft; op zaterdag vertrekken betekent vanaf woensdag niets meer aantrekken dat mee moet. In de winter is er zelfs een speciale afvinklijst voor de skispullen. Man, man, man … wat een zooi moet er mee. Maar hé, hoe fijn om tijdens de vakantie niet mis te grijpen. Dat dan weer wel.

Tips voor een geslaagde zomervakantie met de auto

  • Regel een tas met kleine cadeautjes! Ik begin al weken van tevoren met het verzamelen van kleine cadeautjes voor onderweg. Voor kleine kindjes liefst dingetjes waar ze gelijk iets mee kunnen. Een boekje, raamstickers, een magisch tekenbordje enzovoort. Voor de wat grotere kinderen kun je bijvoorbeeld een nieuw stripboek, een puzzelboekje (Sudoku, woordzoeker…) of een Junior National Geographic kiezen. Die cadeautjes pak je allemaal in, je zet de namen erop én vergeet ze niet mee te nemen op de dag van vertrek! Uit ervaring kan ik zeggen dat het soms best lang duurt voordat er een cadeautje nodig is, soms is het al snel raak. Je kunt het extra leuk en spannend maken door de cadeautjes onherkenbaar te verpakken en er op te zetten hoe laat of bij welke plaats ze open mogen.
  • Laat je kinderen van tevoren zelf een (rug)tas inpakken met spullen die ze mee willen nemen voor tijdens de vakantie, maar waar ze ook in de auto iets mee kunnen. Denk aan speelgoed, spelletjes, boeken, stiften, kleurboeken enzovoort.
  • Hoe vaak per uur ik ‘ik heb honger’ van de achterbank hoor tijdens zo’n autorit wil je niet weten. Onverzadigbaar lijken ze. Om het allemaal nog enigszins voedzaam te houden tijdens zo’n reis maak ik de avond voor vertrek altijd van alles klaar. Wraps zijn veruit favoriet, geplukte en gewassen rode druiven uit de koelbox zijn ook altijd lekker en wat blokjes kaas, wortels, noten en gedroogd fruit gaan ook meestal mee. En natuurlijk ook minder gezond spul zoals dropjes, koekjes en chips. Het gaat om de balans toch ;-)?
  • Vertrek je in de nacht? Zorg dan dat ze een eigen dekentje en kussentje hebben zodat de kansen vergroten dat ze nog even verder tukken en dus russsssst op de achterbank.
  • In een jongenshuis zoals dat van ons, is Lego het helemaal. Maar onhandig meenemen hè, al die losse steentjes. Neem een plastic bewaarbox en plak op het deksel een bouwplaat van Lego. Vullen met een assortiment Lego-steentjes (of misschien zelfs een nieuw doosje Lego) en er kan toch gebouwd worden onderweg.
  • Tot slot, het is een inkoppertje maar toch; digitaal doet wonderen. Hetzij een iPad, DS of oude telefoon. Ze zijn er uren zoet mee … Heerlijk! Vergeet de opladers niet.

Breng je ook nog even een bezoek aan de bibliotheek met de kids voor je op reis gaat? Laat ze zelf een paar leuke leesboeken en stripboeken uitzoeken voor onderweg. En als je er dan toch bent, ook wat fijn leesvoer voor jezelf óf kies voor het Goud abonnement en neem een gloednieuwe e-reader mee. Fijne vakantie!