Zijn jouw Facebookvrienden wel echte vrienden, of niet?

Honderden Facebookvrienden is voor velen een doodnormaal aantal, maar hoeveel van deze vrienden kun je daadwerkelijk vrienden noemen? Ik neem de proef op de som en ga op onderzoek in mijn eigen vriendenlijst.

Steekproefsgewijs mijn ‘Facebookvrienden’ labelen

Op Facebook heb ik 780 vrienden verzameld sinds 2010

Ik heb een Facebook-account sinds 2010 en ik gebruik het voornamelijk om in contact te blijven met vrienden en om evenementen (denk aan verjaardagen) te organiseren. In de loop der jaren heb ik 780 Facebookvrienden verzameld. Een aardig hoog aantal en dus hoog tijd om hier eens in te duiken.

Als basis heb ik een export gemaakt van mijn volledige vriendenlijst en heb ik honderd willekeurige nummers van 1 tot 780 gegenereerd. Deze honderd nummers, en daarbij 100 Facebookvrienden, heb ik gelabeld met één van de drie onderstaande categorieën.

Het zou zomaar kunnen dat een volger en ik elkaar straal voorbij lopen op straat …

Categorie 1: Volgers

Volgers zijn mensen waarmee ik ‘Facebookvriendjes’ ben, maar soms niet eens weet waarom. Dit zijn mensen die ik via een andere kennis of vriend wel herken, maar eigenlijk nooit spreek. Soms heb ik zelfs geen idee welk gezicht bij de naam hoort. Het zou zomaar kunnen dat een volger en ik elkaar straal voorbij lopen op straat …

Categorie 2: Kennissen

Kennissen zijn de mensen die ik daadwerkelijk ken. Denk aan oud-collega’s, mensen van school, van de sportvereniging of vrienden van vrienden. Contactmomenten met kennissen zijn niet altijd super diepgaand, maar er is altijd sprake van oprecht wederzijds respect. Mochten we elkaar tegenkomen, dan volgt ook een goedgesprek. Met kennissen kun je dus prima babbelen, grappen maken, uitgaan of wat dan ook. Leuk is het altijd wel, maar vaak blijft het relatief oppervlakkig.

Categorie 3: Vrienden

Vrienden zijn de mensen die het dichtst bij je staan. ‘Your inner circle’. Dit zijn de mensen met wie je het beste klikt en waar je praktisch alles mee kan delen. Voor vrienden ga je door het vuur en maak je tijd vrij wanneer zij om hulp vragen.

Verwachting – De grootste groep zal wel uit kennissen bestaan…

Verwachtingen van percentage echte vrienden op FacebookIk verwacht dat zo’n 10% van mijn Facebookvrienden onder de categorie ‘volgers’ valt. Dit schat ik vrij laag in, omdat ik namelijk geen vriendschapsverzoeken van mensen accepteer die ik niet ken. Althans, ik dénk dat ik dit vrijwel nooit doe.

Qua kennissen schat ik het percentage daarentegen heel hoog in, 70%. Dit komt omdat ik veel teamsporten heb beoefend, lid ben van een studentenvereniging en sowieso vrij sociaal aangelegd ben. Dan resteert er nog 20% van mijn Facebookvrienden die ik daadwerkelijk als vrienden zie.

Blijkbaar ben ik bevriend met veel meer mensen die ik ken niet ken, dan ik had verwacht.

Resultaat – Mixed feelings

Vergelijking van de verwachtte en daadwerkelijk echte Facebook vriendenDe resultaten: 22% volgers, 58% kennissen en 20% vrienden. Op het moment van schrijven heb ik gemixte gevoelens over de resultaten. Enerzijds ben ik blij dat ik niet in een waan leef en dat ik mij ervan bewust ben dat niet iedereen op Facebook een ‘echte vriend’ is. Aan de andere kant, de groep volgers is meer dan dubbel zo groot. Bijna een kwart van mijn Facebookvrienden zijn mensen waar ik eigenlijk niks tot nauwelijks wat mee heb.

Conclusie?

Hoewel dit mini-experiment niet heel diepgaand is, heeft het wel mijn ogen geopend. Waarom zou ik ‘vriendjes’ zijn op Facebook als ik diegene op straat voorbij zou lopen? Wellicht zou ik deze mensen gewoon ‘ontvrienden’, maar ook dat voelt weer zo dubbel.

Uiteraard is het niet zo zwart-wit als hierboven is geschetst, maar het is en blijft een fantastisch onderwerp om over te discussiëren. Wat vinden jullie? Gaan jullie nu ook eens kritisch naar je ‘Facebookvrienden’ kijken? En ga je er dan ook echt wat aan doen?