De leukste boeken om te lezen tijdens de wintersport

In de voorjaarsvakantie vertrekken er weer veel Nederlanders naar de sneeuw om te genieten van een wintersport vakantie.  Behalve lekker veel kilometers maken op ski’s of snowboard, is er niets fijner dan ’s avonds, rozig van de kou, op de bank te kruipen met een boek. Wij zochten een aantal toepasselijke boeken bij elkaar die je in onze collectie kunt vinden. 

Ga je niet naar de sneeuw maar wil je wel graag dat wintersportgevoel? Met de boeken uit dit lijstje kom je vanzelf in de stemming. En uiteraard ook heel geschikt om nog even fijn na te genieten van dat weekje Oostenrijk (of Frankrijk, of…). Het lijstje maakt in ieder geval duidelijk dat Suzanne Vermeer dol is op de sneeuw…

6 Boeken voor een instant wintersport gevoel

1. Après ski – Suzanne Vermeer
Wintersport: Après ski Suzanne Vermeer
De 23-jarige Manon Dijkstra woont sinds kort weer bij haar ouders thuis. Haar jongere zus Fleur en haar ouders vinden dat de impulsieve Manon niets serieus aanpakt, wat tot spanningen binnen het gezin leidt. Traditiegetrouw gaat de familie in de kerstvakantie op wintersport in Oostenrijk. Als Manon op de ski’s staat, ziet ze dat een snowboarder dwars door een skiklasje kinderen gaat. Manon weet een meisje te redden en naar aanleiding van deze actie wordt ze gevraagd of ze een paar dagen bij de skilessen wil assisteren. Er wordt haar vervolgens een baan aangeboden bij een skischool, Manon accepteert dit graag. Intussen is er een reeks nare en gevaarlijke incidenten gestart.

2. Sneeuwengelen – Suzanne Vermeer
Wintersport: Sneeuwengelen Suzanne VermeerZes vriendinnen vormen een hechte groep, ze hebben zelfs een hoge levensverzekering voor elkaar afgesloten. Dan sterft er een aan kanker. Nadat er nog twee vriendinnen sterven, besluiten de drie overgebleven meiden hun traditionele wintersportvakantie toch weer op te pakken. Dan blijkt dat ze alle drie geheimen hebben. En als er drie mannen ‘toevallig’ op dezelfde plaats vakantie vieren, wordt het echt spannend. De geoefende lezer heeft al snel in de gaten wie de bandiet is, maar het blijft spannend tot het einde. Dreigende sms’jes en chantage verhogen de spanning. Realistisch en tegelijkertijd dom dat de vrouwen geen open kaart spelen. Enigszins voorspelbaar maar voor de liefhebber van deze schrijfster aanbevolen kost.

3. IJskoud – Jennifer L. Armentroue & Marcel Hagedoorn
Wintersport: IJskoudSydney en Kyler zijn al vanaf kind bevriend. Inmiddels zijn ze allebei 21 en hebben ze hun eigen leven. Tijdens het jaarlijkse traditionele wintersporttripje komen alle vrienden van de vriendengroep bij elkaar. Dit jaar loopt het echter anders. Sydney en Kyler komen samen in het chalet vast te zitten, omdat de ernstigste sneeuwstorm van de eeuw rond raast. Dan blijkt dat ze allebei meer voor elkaar voelen dan ze hadden gedacht. Maar Kyler heeft veel meisjes gehad en Sidney voelt zich daar onzeker over. Kan Kyler aan Sidney bewijzen dat hij echt voor haar gaat? En die rare ongelukken rond het chalet, waar komen die vandaan?

4. Zwarte piste – Suzanne Vermeer
Wintersport: Zwarte PisteDe gescheiden Saskia van Lieshout heeft genoeg van haar baantje als cheffin van een supermarkt. Als haar ex, Richard, haar blijft lastigvallen omdat hij haar terug wil, grijpt ze een nieuw baantje in Zwitserland met beide handen aan. Ze wordt au-pair in een Nederlands gezin en krijgt ook de taak als gastvrouw op te treden voor verhuurde huisjes. Alles lijkt ideaal. De knappe, alleenstaande buurman Claus maakt het rooskleurige plaatje compleet, totdat Saskia een gewelddadig eindigend gesprek afluistert tussen haar werkgever en een onbekende vrouw. Als Richard dan ook nog plotseling voor haar neus staat, is de verwarring compleet.

5. Off piste: literaire thriller – Linda van Rijn-Karin Dienaar
Wintersport: Off piste
Tijdens de wintersportvakantie van vier bevriende stellen die elkaar al kennen sinds hun jeugd krijgt een van hen een ongeluk met haar snowboard en belandt in coma. De politie ontdekt al snel dat er opzet in het spel is en start een onderzoek dat zich richt op de vriendenclub. Maar omdat ze elkaar al zo lang kennen, lijkt het onwaarschijnlijk dat een van hen de dader is. Eenvoudig, tamelijk voorspelbaar verlopend verhaal dat vooral veel gezelligheid uitstraalt in een sfeer die iedere vriendenclub kent. De details voor de ontknoping worden echter tamelijk opvallend in het verhaal weggestopt, zodat een ervaren lezer van spannende boeken halverwege de afloop al ziet aankomen. 

6. Lawinegevaar – Suzanne Vermeer
Wintersport: LawinegevaarDe succesvolle strafrechtadvocate Chantal Donkers krijgt negatieve media-aandacht. Ook heeft ze last van een stalker. Om aan de stress te ontkomen, trekt ze zich even terug en boekt een skivakantie. Dan staat plots het kleine meisje Fenna op haar stoep. Fenna beweert het dochtertje te zijn van Chantals zus, met wie ze al tien jaar totaal geen contact heeft. Fenna vertelt, dat haar moeder haar heeft gezegd, dat ze bij Chantal veilig zal zijn. Dus nemen Chantal en haar vriend Niels haar mee op skivakantie. Daar raakt Fenna levensgevaarlijk gewond door een lawine. Chantal gaat op zoek naar haar zus die niet gevonden wil worden.

Een aantal van deze boeken heb ik al gelezen en ze zorgen echt voor dat instant wintersportgevoel. Heerlijk. Nummer 6, Lawinegevaar, ligt dit keer klaar om mee te gaan op wintersport. Als je ook gaat: heel veel plezier!