Wat is de groente van het jaar?


Bij onze zuiderburen houden ze elk jaar een Week van Groenten & Fruit. Dit jaar was het zelfs een internationale gelegenheid. In deze week kiezen ze een groente (of fruit) die dan de eer heeft om de groente van het jaar te worden. En de groente die dit jaar gewonnen heeft is….? Radijs! Je had wellicht toch een spannendere groente bedacht. Waarom dan toch de radijs?  Omdat het zo gezond is! Radijs is een ondergewaardeerd wortelgewas dat al eeuwenlang in de Ayuverda en Traditionele Chinese Geneeskunde gebruikt wordt bij  kwaaltjes als keelpijn, koorts, leverproblemen en ontstekingen.

Wat zijn radijsjes eigenlijk?

Wellicht onbekend, maar radijs is familie van de Brassica familie. Misschien zegt je dit niets, maar weet je wie er nog meer lid zijn?

  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Kool
  • Rapen

Radijs komt in veel vormen en kleuren voor. De meest populaire zijn natuurlijk de rood/witte ronde vorm, maar ze bestaan ook wit, paars en zelfs zwart.  Ze hebben een pittige smaak, een beetje peperachtig zelfs.

Waarom zijn radijsjes zo gezond?

Radijsjes zijn echte voedingsbommetjes. Ze bevatten nauwelijks calorieën (16 Kcal per 100 gram) en zijn een prima crunchy tussendoortje als je zin hebt om iets te knabbelen. Ook zitten radijsjes boordevol vitamine C, iets wat je misschien niet zou verwachten. Vitamine C is een antioxidant dat ons lichaam helpt zich te beschermen tegen schade door veroudering en een ongezonde lifestyle. Radijsjes zijn verder rijk aan: kalium, foliumzuur, vitamine B2, B3, B6, K, calcium, magnesium, zink, koper, fosfor en mangaan.

Vezels

Radijsjes zijn ook heel vezelrijk. Vezels zijn belangrijk voor de darmen. Zij zorgen dat de ontlasting zachter wordt en de stoelgang verbetert. Vezels zorgen ervoor dat er geen bloedsuikerschommelingen plaatsvinden.  Hierdoor kun je gemakkelijker gewicht verliezen.
Radijsblaadjes hebben nog iets speciaals. In studies bij ratten is ontdekt dat deze blaadjes de galproductie positief beïnvloeden. Vetten kunnen hierdoor beter verteerd worden.
Een andere studie toonde aan dat radijssap maagzweren voorkomt doordat het de slijmlaag van de maag versterkt. Hierdoor is de maagwand beschermd tegen onvriendelijke micro-organismen.

Schimmelwerend

Schimmels komen van nature in ons lichaam voor. Als de balans verstoord is kunnen zij heel hard gaan groeien, met allerlei narigheid tot gevolg. Denk bijvoorbeeld aan Candida. Radijsjes pakken dit schimmeltje aan.

Hoe eet je radijs?

De meeste mensen zullen radijs rauw eten of door een salade of eventueel als topping op een biefstukje. Maar wist je dat je radijs ook heel goed kunt bakken? Lekker met appel en Parmezaanse kaas. Ook kun je er stamppot mee maken of lekkere chips. Roosteren in de oven is ook heerlijk.

 

radijs

Conclusie

Radijs is groente van het jaar 2018. En terecht. Radijs is heel gezond en je kunt het op diverse manieren bereiden. Hoe eet jij radijs? Heb jij een spannend recept? Laat het mij weten!