Was getekend, Annie M.G.

Deze musical maakte het afgelopen jaar al een tour door het land, maar is nog tot en met 13 januari 2019 te zien in het De la Mar theater. De musical Was getekend, over het leven van Annie M.G. Schmidt.

Annejet van der Zijl

Na een toneelstuk en een film gebaseerd op de succesvolle biografie Anna van Annejet van der Zijl, ging eind september vorig jaar de musical Was getekend, Annie M.G. in première. Ik zag de voorstelling een paar weken geleden. Ik ging er onbevangen naartoe en werd geraakt door de vorm waarin de musical was gegoten. De subtiele keuze van liedjes en de manier waarop Annie’ s leven en vooral de relatie met haar zoon aan je voorbij trekt, zijn prachtig.

Annie

Annie wordt gespeeld door Simone Kleinsma. Zoals Hein Janssen in de Volkskrant (24-9-17) schreef: “Eerst denk je, o ja, dat is Simone Kleinsma met een pruik op, maar al snel merk je dat Simone Annie Schmidt ís. Haar hele houding straalt Annie M.G. uit en is geloofwaardig.” Daarnaast zijn er ook nog het kind Annie en de adolescent (Jeske van de Staak). De tijd verspringt voortdurend en je maakt kennis met Annie in verschillende levensfases.

Zoon Flip

De musical draait eigenlijk om zoon Flip, gespeeld door Willem Spaaij, die jaren na het overlijden van zijn moeder op zoek gaat naar wie zij echt was. In zijn jeugd voelde hij zich vooral de zoon van zijn beroemde moeder die door heel Nederland op handen werd gedragen. Hij kende vooral zijn rokende moeder die alsmaar achter de schrijfmachine zat en altijd druk was. Hij probeert alsnog contact met haar te maken en vooral door haar gezien te worden. Willem Spaaij zet deze rol heel open en subtiel neer.

Herinneringen

De voorstelling is een mix van herinneringen, beelden, liedjes en woorden/uitspraken die, als je bent opgegroeid met de boeken, liedjes en toneelstukken van Annie Schmidt, op een subtiele manier heel herkenbaar is. Want subtiel is de voorstelling zeker. Het is geen voorstelling met de ‘best off’ Annie M.G., zeker niet. De keuze van de liedjes is ondersteunend aan het verhaal en is lang niet altijd haar meest bekende werk. En tussen alle muziek, dans en liedjes door, zijn er de scenes waarin Flip en Annie de confrontatie met elkaar aangaan, Annie tegenstribbelt en uiteindelijk toch de pijnlijke herinneringen van haar leven herbeleeft.

Je leert Annie kennen als kind, dochter (moeder wordt gespeeld door Marjolijn Touw), vrouw van Dick (Wim van den Driessche), moeder en uiteindelijk weduwe. Natuurlijk komen ook Jip en Janneke voorbij, gezongen en gedanst door twee acteurs. Ze zijn vooral ‘en profile’ te zien en in het platte vlak, net als in de overbekende tekeningen van Fiep Westendorp.

Harry Bannink

Annie Schmidts werk is onlosmakelijk verbonden met Harry Bannink. Hij was de componist die bijna al haar werk op muziek zette. Door hem kwamen haar teksten tot leven en spraken tot de verbeelding. Deze gouden combinatie maakte dat de liedjes zoveel mensen wisten aan te spreken. Voor wie ook dol is op de muziek van Harry Bannink kan ik De grote Harry Bannink podcast van Gijs Groenteman aanraden.

Recensies

De recensies over Was getekend, Annie M.G. zijn vooral lovend, ieder op zijn eigen manier. Volkskrant (Hein Janssen) begint kritisch, maar is toch ontroerd op het laatst, omdat Annie hem zo aan zijn eigen moeder doet denken. Trouw (Bianca Bartels) begint ook neutraal totdat ook bij haar in de tweede helft de ontroering toeslaat bij De wereld is wonderlijk leeg zonder jou, na het overlijden van levenspartner Dick van Duijn. Henk van Gelder in NRC is van meet af aan enthousiast en roemt de musical met Ode aan de fantasie. Ook zegt hij: “Na de zeven musicals die ze zelf schreef, zou ze deze productie wellicht met genoegen als haar achtste kunnen beschouwen. De musical zit immers vol met liedjes en uitspraken van haarzelf.”

Annie Schmidt-fan

Dus ben je fan van Annie Schmidt en is je leven en je taal, zoals in mijn geval, van jongs af aan verrijkt geweest met verhalen, versjes en liedjes van haar? En heb je het boek Anna van Annejet van Zijl al dan niet gelezen? Dan zou ik zeker een kaartje kopen voor deze bijzondere en ontroerende musical!