Vegan Challenge?!


Het vrijwilligersteam achter de Vegan Challenge daagt ons uit! Lukt het ons om vanaf 1 april (nee, geen grapje) een maand geen dierlijke producten nuttigen? Ik had me al helemaal enthousiast opgegeven voor deze uitdaging … Totdat ik erachter kwam dat Pasen op 1 en 2 april viel en me ietwat liet verleiden door paaseitjes. Nu is het 3 april en zit ik met een papieren tas vol veganistische, organistische spullen klaar voor de missie. Ik ben al vegetariër dus dat scheelt al een hoop gedoe. In mijn geval zijn de zuivelproducten het grootste obstakel. De vanilleyoghurt heeft plaats gemaakt voor sojayoghurt en de melkchocolade is vervangen door 100% cacao en vegan chocoladerepen.

Dieren zijn geen product of productiemiddel

Veganisten eten net als vegetariërs geen vis en vlees. Daarnaast laten ze ook alle producten staan die afkomstig zijn van dieren (zoals zuivel, honing en eieren, maar ook leer en wol) en op dieren getest zijn (bepaalde shampoos en make-upproducten bijvoorbeeld). De meeste veganisten zijn tegen het systeem waarin dieren behandeld worden als product (varken voor het vlees) of productiemiddel (leghen voor haar eieren). Bovendien wordt de aarde ook enorm belast door grootschalig vleesconsumptie. Alle dieren moeten immers ook gevoerd worden en daar gaat menig regenwoud voor plat. Meer dan 70% van de landbouw op dit moment is bedoeld voor de voedselproductie voor de veeteelt. Daarnaast zorgt de veehouderij ook voor een enorme uitstoot van broeikasgassen.

Geen geitenwollensokken

Een vegan lifestyle is allang niet meer voor geitenwollensokken. Zo kun je tegenwoordig op steeds meer plekken in de grote steden hip veganistisch eten. Voor een 3-gangendiner à la ‘eten wat de pot schaft’ kun je iedere woensdag, donderdag en vrijdag voor € 9 aanschuiven bij Zaal 100 in Amsterdam-West. Op zoek naar iets meer fancy food in West? Ga dan naar Dophert in de Spaarndammerstraat (ook lekkere zoetigheid!). Een plek die nog op mijn eigen verlanglijstje staat is Mr. & Mrs. Watson op de Linnaeuskade in Oost. Check hun Instagram voor eten waar je spontaan van gaat watertanden.

Ga jij een dag, een week, of een maand als vegan door het leven? En wat is jouw favoriete recept of restaurant? Laat het ons weten!