Vakbeurzen bezoeken: is dat nu wel of niet zinvol?


Heeft een bezoek aan een vakbeurs in deze digitale tijd nog wel toegevoegde waarde? Bijna alles wat je wilt weten kun je tegenwoordig online vinden. Een vakbeurs biedt, anders dan internet, behalve veel informatie ook de mogelijkheid tot persoonlijke ontmoetingen. En de kans om producten met eigen ogen te kunnen zien en te kunnen voelen. Een beurs bezoeken blijft juist daarom interessant: er is nog steeds geen medium dat persoonlijker is. Maar ‘time is money’ dus hoe zorg je ervoor dat je bezoek zo efficiënt mogelijk verloopt? 

Waarom ga je naar vakbeurzen?

Een goede voorbereiding is het halve werk en dus is de eerste vraag die je jezelf moet stellen: wat is het doel van het beursbezoek? Nieuwe contacten opdoen? Een leverancier ontmoeten waarmee je al een tijd praat over die ene order? Concurrentie-onderzoek? Of ga je juist om seminars, workshops of congressen bij te wonen? Tijdens een vakbeurs kun je meerdere doelen combineren. En je kunt tegen dingen aanlopen waarvan je anders nooit van het bestaan had geweten. Handig!

Welke vakbeurzen ga je bezoeken?

De reden waarom je naar vakbeurzen gaat is nu helder. Maar welke beurzen zijn nu het meest interessant voor jou en je business? Het aanbod in Nederland is groot, dus het is zinvol om kieskeurig te zijn. Vergelijk de beurzen bijvoorbeeld op het verwachte bezoekersaantal en de aanwezige exposanten en kijk ook of er een interessant programma is met workshops en kennissessies als dat een van de redenen is waarom je beurzen bezoekt. Het is tenslotte minder zinvol om als ZZP-er een beurs te bezoeken waarbij de exposanten zich richten op grote ondernemingen. Vraag je af waar je klanten (en doelgroep), leveranciers en concurrenten naar toe zullen gaan. Daar wil jij ook zijn!

Hoe plan je je beursbezoek?

Nu weet je welke beurzen je gaat bezoeken, maar hoe doe je dat zo efficiënt mogelijk? Meestal hebben vakbeurzen een thema met daaraan gekoppeld een programma. Check de website van de beurs om te kijken hoe het programma eruit ziet en welke onderdelen je wilt bijwonen. En als je dan toch op die website kijkt, bekijk dan gelijk goed de plattegrond. Print deze eventueel uit om de stands die interessant zijn te kunnen aankruisen. Zo kun je de route al bepalen en dat scheelt zeeën van tijd in vergelijking met doelloos rondlopen over zo’n beursvloer. Heb je veel tijd nodig en is de beurs een eind van huis, dan is een overnachting in de buurt het overwegen waard. Scheelt ook weer filestress. Als je een hotel wilt reserveren, zorg dan dat je dat heel ruim op tijd doet, want je zult niet de enige zijn met dit plan.

Deze Nederlandse vakbeurzen kun je in april bezoeken

Donderdag 6 april: What’s Going on in Retailing | Jaarbeurs

Zaterdag 9 en zondag 9 april: VidCon Europe | RAI

Dinsdag 11 april: HR Strategisch | Jaarbeurs

Dinsdag 11 t/m donderdag 13 april: Maintenance NEXT | AHOY

Woensdag 12 en donderdag 13 april: Event 2017 | Jaarbeurs

Woensdag 19 april: IoT Techday | Jaarbeurs

Woensdag 19 t/m zaterdag 23 april: The International Liver Congress 2017 | RAI

Donderdag 20 april: Open Tech Day | Jaarbeurs 

Tot slot: veel beurzen bieden bezoekers de mogelijkheid om je al voor aanvang te registreren. Vaak ook gratis, nog beter. Maak gebruik van deze mogelijkheid, want dat scheelt een boel gedoe bij aankomst. En bovenal: heb plezier en haal eruit wat erin zit.