Vakantie naar het buitenland? Een goede voorbereiding is het halve werk!


Nog even en het is weer vakantie. Vele Nederlanders vertrekken dan naar het buitenland. Zon, zee, strand, wandelen, fietsen of een heerlijke citytrip, het maakt niet uit wat je gaat doen, als je de zaken maar goed regelt. Hieronder vind je een aantal aandachtspunten om je vakantie onbezorgd te laten verlopen.

Roaming

Sinds 15 juni 2017 betaal je voor mobiel bellen en internetten binnen de EU geen extra kosten meer naast je gebruikelijke abonnement. Je betaalt hetzelfde als wanneer je vanuit Nederland zou bellen of internetten. Ook voor het ontvangen van telefoontjes in het buitenland betaal je niets, net als thuis.

EHIC

Vergeet niet om je Europese Gezondheidskaart (EHIC) aan te vragen. Met deze kaart heb je recht op medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in de EU, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Deze kaart vergemakkelijkt de afwikkeling van de in het buitenland verleende zorg door de buitenlandse zorgverleners. De kaart kan gratis worden aangevraagd, maar is wel persoonsgebonden.

Vluchtvertraging

Is je vlucht vertraagd, overboekt of geannuleerd? Binnen de EU zijn er regels die je beschermen en eventueel compensatie bieden. Deze regels gelden voor elke vlucht die vertrekt uit een EU-land, daarnaast gelden ze ook voor alle vluchten van Europese luchtvaartmaatschappijen die aankomen in een EU-land. Hier lees je of je recht hebt op compensatie of verzorging op de luchthaven.

Verkeersregels

Binnen Europa heb je te maken met verschillende verkeerswetgeving. In veel landen zijn een veiligheidshesje en gevarendriehoek in de auto verplicht. Op deze site vind je informatie over de verschillende zaken die je moet meenemen naar diverse landen in Europa. Ook kan het zijn dat je een vignet nodig hebt om te rijden op buitenlandse snelwegen. De ANWB heeft de belangrijkste landen waar een vignet verplicht is op een rij gezet. Check dat goed en ruim van te voren, dan kom je niet voor verrassingen te staan!

Aankopen in de vakantie

Als je in Europa een product koopt, heb je garantie als het niet werkt of als je iets anders had mogen verwachten. We spreken in dat geval van een ‘gebrekkig product’. Je kunt de verkoper dan verplichten het product te repareren of vervangen. In sommige gevallen heb je recht op terugbetaling van de aankoopprijs of een gedeelte hiervan. Houd rekening met de uitzonderingen op deze regels en de termijnen die gelden voor je recht op garantie.

Heb je zelf nog handige tips, deel ze met ons! We wensen je hoe dan ook een fijne en veilige vakantie!