Uien: om te huilen?

Het is een ordinair gewas, dat je ook nog eens gasvorming kan bezorgen. Je haat het, óf je bent er dol op. Ik heb het over uien, belangrijke smaakmakers in veel gerechten. Zijn uien alleen maar drama of hebben ze ook positieve eigenschappen? Ik ga het je vertellen!

Wereldwijd

Over de hele wereld groeien uien, zelfs in gebieden rond de poolcirkel. De ui worden in veel verschillende gerechten gebruikt. De Grieken en Romeinen wisten al dat dit gewas medicinale eigenschappen bezit. Ze schreven het voor bij verschillende kwalen. Zo werd het al gebruikt bij de behandeling van suikerziekte, werden uien voorgeschreven als een antibioticum en als ontstekingsremmend middel. Ze ontdekten dat uien de vloeibaarheid van het bloed bevorderen; het is terecht een nutricijn. Dit zijn nutriënten die als medicijn kunnen fungeren.

Quercetine

Appels, uitjes en rode wijn zijn de belangrijkste bronnen van bioflavonoïden in onze voeding. Een zeer belangrijke bioflavonoïde die in uien voorkomt is quercetine. Deze bioflavonoïde staat erom bekend dat het de capillaire bloedvaten versterkt. Als je snel last hebt van blauwe plekken is het handig om veel uitjes te eten. Quercetine heeft ook nog andere voordelen: het verlaagt de kans op staar, vermindert allergische reacties en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

Voedingsstoffen

Uien zitten boordevol voedingsstoffen. Ze bevatten veel zwavel, ijzer, natrium, kalium, calcium, vezels en vocht. Wat je misschien niet zou verwachten, is dat de ui ook vitamine C en B bevat. Er zit geen vet in dit gewas, wel eiwitten en koolhydraten.

Uien

Huilen

Iedereen weet dat als je uien gaat snijden, je ogen dan enorm gaan tranen. Dat komt omdat er dezelfde stof in zit, fenylisocyanaat, dat ook bij traangas gebruikt wordt! Fenylisocyanaat is instabiel. Dit betekent dat als er water bij komt, deze stof gelijk zijn werking verliest. Daar kun je ook bij het snijden van uitjes gebruik van maken. Door ze onder water te schillen tranen je ogen ook niet! Mocht je overigens juist last hebben van droge ogen, dan is het snijden van uien juist goed voor je. Het werkt net zo effectief als de zoutoplossing die artsen vaak voorschrijven.

Eetlustopwekkend

Als je uitjes bakt in olie of boter, ontstaat er een keten van reacties waarbij hele sterke geuren en smaken gevormd worden. Dit werkt eetlustopwekkend en smaakbevorderend. Het is ook de reden waarom een restaurant vaak recepten met ui op de kaart zet.

Veelzijdig

Een uitje kun je op diverse manieren eten. Bij een haring eten we vaak een gesnipperde rauwe ui en ook door salades zijn rauwe uien lekker. Gebakken uitjes zijn weer heerlijk bij vlees en vis. Gekookte ui is weer niet weg te denken uit de Hollandse hutspot. En wat te denken van Franse uiensoep?

Conclusie

Hoewel het gewas best vervelende eigenschappen bezit, is het toch aan te raden om ze regelmatig aan je voeding toe te voegen. Ze zijn relatief goedkoop en zitten vol voedingsstoffen. Bovendien bezitten ze nog een aantal medicinale eigenschappen. Meer weten? Natuurlijk heeft de bibliotheek een aantal boeken in huis die je meer vertellen over de veelzijdige ui. Herman den Blijker schreef er bijvoorbeeld over: Peen en Ui. Karin Berndl schreef Natuurlijk gezond : traditionele huis-tuin-en keukenmiddelen voor iedere kwaal, waarin ook uien aan de orde komen.

Ik eet ui het liefst gebakken met champignons en paprika. En jij?