Trek je wandelschoenen maar aan en wandel de wijde wereld in!


Thema van de maand op de vierde verdieping van bibliotheek Stad is: ‘De wandelschoenen aan’. Mei is bij uitstek de maand om, hup, naar buiten te gaan. De display met dit thema helpt je om wandelroutes in binnen- en buitenland te vinden. Er staan echter ook boeken bij over lopen en mindfulness, wandelen als therapie, of stiltewandelingen. Ik heb een paar leuke boeken over lopen ter inspiratie bij elkaar gezocht. Dus als je niet de hele maand aan het wandelen bent: ga ze lezen!

Pacific Crest Trail

Wild van Cheryl Strayed is een boek over jezelf verliezen en terugvinden. Als Cheryl Strayed begin twintig is, verbreekt ze de relatie met haar man Paul na het overlijden van haar moeder. Ze zit hopeloos vast in haar leven en ze besluit de Pacific Crest Trail, een tocht van zuid naar noord door de Verenigde Staten, te lopen. Ze begint aan deze wandeltocht van meer van 1.700 km zonder een duidelijk idee te hebben van de moeilijkheden die ze onderweg kan tegenkomen. Zo is haar rugzak idioot zwaar, haar schoenen zijn te klein en op een deel van de route ligt onverwacht veel sneeuw. In dit boek loop je met Cheryl mee, je beleeft haar ontberingen en je leert de mensen kennen die ze ontmoet. Mocht je zelf gaan wandelen en ’s avonds willen lezen: dit boek is ook als Dwarsligger te leen (lekker licht).

Voskuil

De wandelboeken van J.J. Voskuil: Terloops, Gaandeweg en Buiten schot. Voskuil is bekend als de schrijver van Het bureau maar hij heeft ook een aantal boeken geschreven over wandelingen in Frankrijk, Engeland, Ierland, Schotland en Wales, op basis van zijn dagboekaantekeningen.

Onwaarschijnlijk

De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry door Rachel Joyce. Harold Fry ontvangt een brief van een oude vriendin, die schrijft dat ze ongeneeslijk ziek is. In een impuls besluit hij naar haar toe te lopen, een wandeling van 800 km dwars door Engeland. Gaandeweg worden onderwerpen als verdriet, vriendschap en toewijding steeds belangrijker.

Parijs

Stadsliefde: scenes in Parijs door Adriaan van Dis. Van Dis heeft lange tijd in Parijs gewoond. Hij verkent de stad door iedere dag een wandeling te maken. Hoe meer je leest in dit boek, des te leuker wordt het. De onderkoelde humor, de beschrijving van clochards en vreemde buren; je kunt haast niet stoppen met lezen. Over wandelen in Parijs schreef hij ook De wandelaar.

Camino

Een boek waar ik benieuwd naar ben, is Camino, de nieuwe roman van Graeme Simsion. Het gaat over twee mensen die elkaar ontmoeten op pelgrimage naar Santiago de Compostella. Graeme Simsion is de schrijver van ‘Het Rosie Project’. Dus het kan haast niet anders, of dit is ook een prettig leesbaar boek over een lange voettocht.

Wat is jouw favoriete wandelboek of wandelroute? Deel je tips met ons!