De top 10 lekkerste vakantietoetjes

Voor de zoetekauwen onder ons die maar geen afscheid kunnen nemen van de heerlijkste toetjes die je in de vakantie at: de top 10 vakantietoetjes. De meeste zijn vrij eenvoudig te maken, zodat je nog eens lekker kunt nagenieten! Ik deel hier tien recepten uit tien veelbezochte vakantielanden.

België

Het land dat toch wel bekend staat om de heerlijkste chocola en natuurlijk ook haar wafels. Wat is er nou lekkerder dan een combinatie van beiden? Ik vond een heerlijk recept: brownie wafels!

Engeland

Denk je pudding, dan denk je bijna automatisch aan Engeland. Maar Engeland heeft veel meer lekkere toetjes! Hierbij een recept voor Eton mess. Je mag er een ‘rommeltje’ van maken en dat betekent ook dat je er flink mee kunt variëren. Ik deel hier een recept van Jamie Oliver, altijd goed!

Frankrijk

Mijn meest favoriete toetje: Îles flottantes (drijvende eilandjes). De eerste keer dat ik dat in Frankrijk at, zal ik nooit vergeten. Een prachtig restaurantje in de Dordogne, aan een riviertje, onder de wijnranken. Mooie, warme avond, heerlijk toetje!

Spanje

Het was moeilijk kiezen: churros of crema catalana? Toch maar de laatste. Die lijkt het meest op crème brûlée. Ook zo lekker! Klik hier voor het recept.

Italië

Lemon Milano. Voor wie eens wat anders wil dan tiramisu! Ik heb dit recept al meerdere malen gemaakt en iedere keer zit iedereen weer te smullen. Het is een flinke caloriebom, maar ja, welk (zoet) toetje is dat niet? Overigens ook een heerlijk toetje voor de warme zomeravond: lekker verfrissend met munt en citroen. En wil je het helemaal afmaken, serveer er dan een ijskoude limoncello bij!

Griekenland

Natuurlijk! Baklava! Het mierzoete toetje dat je eigenlijk alleen kunt eten als je hoofdgerecht niet té zwaar was. Maar altijd lekker, zeker met een extra sterk kopje koffie erbij.

Duitsland

Een moeilijke, aangezien veel Duitse toetjes ook in Oostenrijk gegeten worden. En de keuze is reuze. Daarom hier toch maar de Apfelstrudel. Altijd lekker, en je kunt er ook heerlijk mee variëren. Voeg eens noten toe, of peer in plaats van appel. Lekker met vanillesaus én natuurlijk slagroom.

Oostenrijk

Kaiserschmarren! Eigenlijk een soort pannenkoek, maar dan net iets anders. En ook hier kun je goed variëren met verschillende jams als dipsaus en toevoegingen als appel en peer.

Denemarken

Ik ben zelf nooit in Denemarken geweest, dus voor dit toetje moest ik echt even op onderzoek uit … Wat nog in dit rijtje ontbrak, waren lekkere koekjes. Als Deens toetje dan ook iets bijzonders: Risklatter. Zoete rijstkoekjes. Leuk om eens uit te proberen!

Nederland

Tja, waar voor te gaan? Voor de hangop, de vlaflip of de wentelteefjes. Toch maar de laatste, met een kleine variatie: suikerbrood wentelteefjes met kaneelijs. Zo lekker!

Zweden

Kladdkaka: Zweedse kleddercake. Alleen de naam al. Zeker de moeite waard om eens te maken. Een soort brownie, maar dan smeuïger.

Op zoek naar toetjesinspiratie? Kijk eens in de bibliotheek! Wat is jouw favoriete vakantietoetje? Laat een reactie achter!