The Wailing is de beste film van 2016

Stel aan een filmprogrammeur de vraag: ‘wat is de beste film van 2016’ en je ziet nog net niet de schrik in zijn ogen. Want wat zijn er veel mooie films uitgebracht dit jaar! De keuze voor de beste film? Geen enkele twijfel: The Wailing.

Mysteries

The Wailing begint met de mysterieuze moord op leden van een familie in een rustig dorpje in Zuid-Korea. Het is gelegen in een heuvelachtig en somber deel van Zuid-Korea waar het regent, veel regent. Bewoners behandelen elkaar met de nodige minachting, de regen komt met bakken uit de hemel en de grimmigheid sijpelt via alle wegen het dorpje binnen. Bij aankomst op plaats delict schrikt de zachtmoedige politieman Jong-gu van de verdachte. Leunend op een pijler van zijn huis gedraagt hij zich als een krankzinnige met vreemde rode blaren over zijn nek en gezicht. Dit is slechts het begin van een serie moorden die het vredige dorpje in het verderf storten. Op basis van ziekenhuisgegevens concludeert de politie dat de moorden het gevolg zijn van een collectieve verslaving aan giftige paddenstoelen.

Geruchten

Maar al snel beginnen de geruchten zich te verspreiden: het wordt allemaal veroorzaakt door de in het bos wonende nieuwkomer – een vreemde Japanse kluizenaar. Niemand weet wanneer hij arriveerde, waarom hij er is en wat hij doet. Maar hoe meer het dorp bezeten blijkt door een collectieve krankzinnigheid, hoe dreigender de sfeer wordt. Intussen concentreert het kwaad zich steeds meer op Jong-gu, wanneer zijn eigen dochtertje behekst lijkt te zijn. The Wailing verduistert en vertraagt bijna onmerkbaar, tot de tijd eruit wegsijpelt. Dan worden langzaamaan alle Hellepoorten geopend.

In hun opwinding en schrik dachten ze dat ze een geest zagen.
Hij vroeg:
Waarom zijn jullie zo in de war?
Waarom die twijfel in je hart?
Bekijk mijn handen en mijn voeten maar.
Ik ben het Zelf.
Betast Me en je zult zien.
Een geest heeft immers vlees noch been, zoals jullie zien dat ik wel heb.
Lukas 24:37-39

Onheilspellend

Het verhaal wordt gevolgd vanuit de perceptie van de stuntelende politieagent Jong-gu en het sullige politiekorps. De man is grotendeels incompetent, erg laf en niet bijzonder geliefd bij zijn collega’s, zijn baas en zelfs niet bij zijn vrouw. De enige persoon die hem ondanks zijn onvolkomenheden lijkt te waarderen en onvoorwaardelijk van hem houdt, is zijn dochtertje Hyo-jin. Tot ze bezeten raakt. De grote kracht van de film ligt in de onvoorspelbaarheid. Het kwaad zit in de heuvels, in het water, in de natuur, in de mens, maar ook in geloof. De regisseur brengt het publiek consequent in verwarring door te wroeten in de geest, door te spelen met verwachtingen, door een werkelijkheid te presenteren die net zo snel weer verworpen dient te worden.

Perceptie

Dat wat je ziet hoeft niet te zijn wat is. De werkelijkheid is niet de waarheid, alles lijkt perceptie. Om de verwarring nog te vergroten speelt de regisseur met een variatie op een andere Bijbelse tekst. Jezus antwoordt: “Ik zeg je, Petrus, deze nacht zal de haan niet kraaien voordat je driemaal geloochend hebt dat je mij kent.” (Lucas 22:34). Jong-gu weet niet meer weet wie hij moet geloven. De duivel zich lijkt te tonen. De sjamaan die Hyo-jin moet genezen, blijft zijn profetieën verkondigen en de haan zich laat horen als de ultieme bevestiging dat de verloochening van al dat goed is, is geschiedt. Echter… het onbekende kwaad blijft rondwaren.

Pandora’s doos

The Wailing begint luchtig, maar onmerkbaar worden de poorten naar de hel geleidelijk geopend. Het is een film die geen antwoorden geeft, horror die onderhuids wroet. The Wailing zet zich keihard af tegen de mainstream griezelfilm. Tegen de langzaam sterker wordende maalstroom van eenzijdige en clichématige Amerikaanse producties die gemaakt worden omdat ze gemaakt moeten worden en niet vanuit de liefde voor het genre. De gemiddelde Amerikaanse griezelfilm heeft tegenwoordig bijna niets meer te maken met film als kunstvorm en vertoont altijd vaste patronen in stijl, setting, opbouw en boodschap. Het lijkt erop dat het genre, juist door de nietszeggende griezelfilm, ineens niet meer serieus wordt genomen. En dat vind ik als liefhebber teleurstellend.

Unieke stijl

The Wailing is een combinatie van prachtige landschapscinema, een misdaad-thriller, een zombie-apocalypse, een sullig-komische politie exercitie en exorcisme. En juist al deze ingrediënten maakt The Wailing, maar vooral ook de Zuid-Koreaanse cinema zo interessant. De film past precies binnen het plaatje van de Zuid-Koreaanse filmcultuur. Deze cultuur is vernieuwend, bevreemdend en fascinerend, is met niets te vergelijken en heeft een uitzonderlijke en volstrekt unieke stijl.

Meesterwerk

The Wailing is met geen enkele andere film te vergelijken en misschien moet je dat ook niet willen. Verbazingwekkend, onheilspellend, weergaloos en ongeëvenaard. The Wailing blijft dagen zinderen: dit is de allerbeste film van dit jaar.

[Drie jaar geleden schreef ik een artikel over de Zuid-Koreaanse cinema en hun kijk op cinematografie]