The Next Web Conference 2017 – 3 opvallende ontwikkelingen


Eens in het jaar ga ik als onvervalste nerd naar technologie conferenties, zo ook dit jaar. Het was voor mij de tweede keer op rij dat ik The Next Web Conference bezocht. Een technologiefestival dat op het terrein van de Amsterdamse Westergasfabriek voor ruim 12.500 bezoekers werd gehost. Ook dit jaar was het overweldigend, imposant en vooral inhoudelijk inspirerend. Sprekers varieerden van de oprichters van Hubspot, Snapchat, Trello, 9GAG, tot zelfs DJ Hardwell. En allemaal schetsten ze verrassende technologische vergezichten. Ik som de vijf meest in de oog springende topics op.

1. AI – Artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie was met sprekers van IBM Watson en Siraj Raval een hot item. De gelijkenissen met het Skynet van Terminator werden meer dan eens getrokken, maar ook de toepassingsgebieden hiervan. Oneindige computerkracht in combinatie met oneindige rekenkracht levert enorme kansen voor de mensheid op. Complexe problemen kunnen steeds makkelijker worden opgelost, tegen lagere kosten, waardoor technologische innovaties steeds sneller leiden tot relevante toepassingen. Er werd gepleit voor het implementeren van de wetten van de robotica (I. Asimov). IBM is al succesvol in de toepassing van A.I. en zelfs de nieuwe bibliotheek is bezig met de ontwikkeling van een chatbot, meer daar over kan je hier vinden!

2. AR/VR – Augmented/Virtual Reality

De CMO van Pokemon GO, Mike Quigley, deelde zijn visie op Augmented Reality. Hij schetste een beeld waarbij de meeste games van de toekomst een versmelting van digitaal en fysiek kennen. Zo is er bijvoorbeeld een start-up die nu al bezig is met combineren van deze twee domeinen waardoor je als gamer kunt toetreden tot een hybride wereld met enerzijds computer gaming en anderzijds ‘real life action’. The Void springt in dit gat door beiden te combineren.

3. 100$ dollar start-up #sidehustle

De talk van Chris Guillebeau van ‘the 100 dollar startup’ stond stil bij de kansen die dit biedt voor mensen met een fulltime baan in combinatie met de ambitie een start-up te beginnen. Het beginnen van een bedrijf anno 2017 kost nagenoeg niets (nou ja, 100$ dan) en wordt vaak als #sidehustle bedreven. Verfrissend!

4. Start-up to Scale up

De term start-up wordt door velen gebezigd als modewoord. Hoewel het fenomeen start-up en ondernemen wel eens door elkaar gehaald worden, hoorde je tijdens The Next Web Conference twee geluiden. Enerzijds de hosanna start-up retoriek: overdrijving en overwaardering, anderzijds die van de bubbelvorming en devaluatie. Van start-up naar scale-up was dan ook in diverse talks een centraal onderdeel. Met enige plaatsvervangende schaamte hoorde ik het verhaal van Hubspot’s oprichter Brian Halligan. Hij deelde zijn visie op leiderschap in de transitie van start-up naar een volwassen scale-up. In het kort: tenenkrommend. Geheel in lijn met het boek Disrupted van Dan Lyon, die schreef over Hubspot’s zieke cultuur en leiderschap, deed Brian Halligan zijn magsiche formule uit de kleren in wat hij noemt als “one CEO’s Secret to Scaling your business”. Om tot die conclusie te komen moet je toch echt het boek Disrupted lezen om de context goed te begrijpen. Pijnlijk.

Conclusie

Alhoewel de line-up aan sprekers niet opgewassen was tegen die van vorig jaar, leidde de sfeer daar niet onder. Het evenement was grootst en festivalesk opgezet, dus: speciaal bier en foodtrucks! De talks waren over het algemeen de moeite waard en het centrale podium in de Gashouder is ronduit spectaculair te noemen. Alle reden om volgend jaar weer te gaan! Voor de liefhebber, je krijgt 50% korting als je nu al je kaartje voor 2018 koopt!