Trump als president, wat nu?

Na een zeer spannende verkiezingsnacht werd bekend wie de nieuwe president wordt. Het is Donald Trump, de uitgesproken miljardair die claimt dat hij Amerika weer groots gaat maken. Wat dat dan ook mag inhouden. Hillary Clinton verloor en was ook niet in staat om daar meteen een reactie op te geven. Op 20 januari wordt Trump beëdigd in Washington. Vanaf dat moment zal hij vier jaar de president van de Verenigde Staten zijn. Terwijl we nog aan het bijkomen zijn van de spanning, rest de vraag: wat kunnen we de komende vier jaar eigenlijk verwachten?

Muurtje bouwen

Trump vindt dat er teveel immigranten zijn in Amerika, specifiek illegale immigranten met een strafblad. Hij heeft laten weten dat hij ervoor gaat zorgen dat deze immigranten uit Amerika worden gezet. Experts zeggen dat dit grote economische gevolgen kan hebben, doordat er dan teveel mensen uit de arbeidsmarkt worden gehaald. Echter nog het meest omstreden idee van Trump is natuurlijk de muur tussen Amerika en Mexico. Met zo’n muur zou emigratie naar Amerika vrijwel onmogelijk worden. Daarbij komt dat Trump ervoor gaat zorgen dat Mexico voor deze muur gaat betalen. Het is een surreëel idee, maar houd er maar rekening mee!

Handelsverdragen

De woorden waar de meeste Amerikanen voor zijn gevallen zijn “Make America great again“. Dit is misschien wel de ultieme populistische uitspraak die je kunt doen, en het heeft gewerkt. Maar heeft deze uitspraak ook nog enige inhoud? Wat gaat Trump doen om Amerika groots te maken? Wat betreft de economie heeft Trump het idee om de vrijhandelsverdragen met andere landen aan te passen. Hij vindt dat Amerika zich meer moet richten op producten en werknemers uit het eigen land. Door zoveel te ruilen met andere landen, zou Amerika alleen maar meer banen verliezen. Voor Nederland zal dit ook grote gevolgen kennen, aangezien wij veel ruilhandel drijven met de VS.

Kan dit allemaal zomaar?

Dit is nog maar een kleine greep uit de plannen van Donald Trump. Hij heeft veel omstreden ideeën die een gigantische impact kunnen hebben op niet alleen Amerika, maar ook op de rest van de wereld. Gelukkig heeft Trump niet alle macht. Alle nieuwe wetten en plannen die hij wil doorvoeren, moeten eerst worden beoordeeld door de politici in het congres: de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Daar zitten zowel democraten en republikeinen die overgehaald moeten worden. Want zonder instemming van de meerderheid van het congres, gaan de plannen van Trump niet door. Echter: de meerderheid van zowel de Senaat als het Huis bestaat uit republikeinen. Of Trump dan ook veel tegenstand gaat krijgen, is nog de vraag … We gaan het zien de komende vier jaar!