The Best of IDFA on Tour 2019: wat is er dit jaar te zien in het nieuwe filmhuis?

Sinds 2011 is het nieuwe filmhuis een trouwe partner van The Best of IDFA on Tour. International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is het grootste internationale documentaire festival ter wereld. Tijdens het IDFA worden er elk jaar ruim 250 documentaires vertoond, die allemaal een unieke kijk op de wereld geven. Na het festival gaan de vier prijswinnende en genomineerde films op tournee. En net als voorgaande jaren zijn deze documentaires ook te zien in het nieuwe filmhuis. The Best of IDFA on Tour belooft weer een prachtig programma te worden!

Nieuwe kijk

Behalve mooie speelfilms horen ook actuele documentaires in het filmhuis thuis. Documentaires brengen kijkers ertoe na te denken, te discussiëren en vragen te stellen. Ik vind het mijn taak als filmprogrammeur betrokken te zijn bij belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen. Als bibliotheek/filmhuis staan wij midden in de maatschappij. Documentaires geven namelijk een unieke, maar soms ook een nieuwe kijk op de wereld en onze werkelijkheid. Veel van de documentaires die tijdens het IDFA festival worden vertoond, zijn filmisch gezien belangwekkend en vernieuwend, maar zeer zeker ook relevant voor onze huidige maatschappij.

Programma zaterdag 26 januari 2019

10.30 uur Los Reyes

Los Reyes is het oudste skatepark van de Chileense hoofdstad Santiago. Maar in zijn letterlijke betekenis (‘de koningen’) slaat de titel van deze film evengoed op Chola en Football, de twee zwerfhonden die van deze open ruimte vol rondrazende skateboards en lawaaiige tieners hun thuis hebben gemaakt. De doortastende teef Chola speelt graag met de balletjes die ze her en der vindt. Ze legt ze op de rand van de ramps waarop de skaters hun kunsten vertonen, en probeert ze te vangen, net voordat ze naar beneden storten. De oudere Football kijkt ongeduldig toe en blaft net zo lang naar Chola tot zij de bal loslaat.

De tieners die hen omringen zijn kinderen uit alle lagen van de bevolking, ieder met een eigen verhaal. In voice-over horen we ze praten over hun problematische levens. Maar de fenomenale, dromerige beelden van deze bijna sprookjesachtige film zijn geheel gewijd aan het subtiele spel tussen de honden, die zich vermaken met een bal, een stok, een steen en met elkaar.

The Best of IDFA on Tour

12.00 uur Don’t Be a Dick About It

Peter en Matthew hebben allebei rood haar, groeien op bij hun ouders, zijn dol op elkaar en vliegen elkaar voortdurend in de haren. Peter is geobsedeerd door het televisieprogramma Survivor, waarvan hij de eliminatierondes elke dag volgens een onwrikbaar ritueel naspeelt. Zijn jongere broer Matthew heeft een extreme angst voor honden en probeert daar vanaf te komen. De camera volgt de twee liefdevol in hun dagelijkse leven thuis, dat gekenmerkt wordt door een warm familieleven, gezelligheid en een flinke ruzie hier en daar – de twee blijven broers. Ze accepteren elkaars tekortkomingen, maar maken ze net zo gemakkelijk belachelijk. En door alles heen blijft een onvoorwaardelijke liefde voor elkaar voelbaar.

Dit in warme kleuren gefilmde en door een lome soundtrack ondersteunde document, waarin Peters eliminatiesessies en Matthews bezoeken aan een lokale hondenkennel de rode draad vormen, is een ode aan het Amerikaanse gezinsleven, aan gekte en vriendschap.

The Best of IDFA on Tour

13.45 uur Island of The Hungry Ghosts

De beelden van de krabbentrek op het in de Indische Oceaan gelegen Christmas Island hadden in een natuurfilm niet misstaan. Maar Gabrielle Brady contrasteert dit fenomeen in haar eerste lange documentaire met een heel andere vorm van migratie. De idealistische traumatherapeut Poh Lin bezoekt daar het zwaarbewaakte Australische detentiecentrum voor illegale immigranten, die er vaak jarenlang zonder enig perspectief worden vastgehouden. De kalme registraties van de gesprekken die Poh Lin met hen heeft, vormen samen met andere observaties op het tropische eiland een intuïtief gecomponeerd, metaforisch mozaïek. Natuurbeschermers schieten de krabben te hulp en de plaatselijke Chinese gemeenschap bekommert zich om de nog rondzwervende geesten van arbeiders die er zo’n honderd jaar geleden omkwamen.

Met intieme momenten van Poh Lin en haar gezin en de soms hypnotiserende eilandbeelden ontstaat een breed te interpreteren bespiegeling. Intussen getuigen gedetineerden tijdens de therapiesessies steeds indringender van hun uitzichtloze situatie en hardvochtige behandeling. “Een soort hel”, noemt een van hen het. Poh Lin vraagt zich af wat haar rol hier is. Op Tribeca en enkele andere festivals werd Island of the Hungry Ghosts onderscheiden als beste documentaire.

The Best of IDFA on Tour

15.20 uur De man die achter de horizon keek

Ruim veertig jaar geleden besloot Bas Jan Ader de stoute schoenen aan te trekken. Met een piepklein zeilbootje verliet hij de Amerikaanse kust om naar Engeland te varen. Negen maanden later werd dat bootje dobberend op zee teruggevonden. Zonder Bas Jan. Het is een verhaal dat filmmaker Martijn Blekendaal altijd heeft gefascineerd. Niet alleen vanwege die verdwijning zelf, maar door het hele mysterie eromheen.

Regisseur Blekendaal gaat op onderzoek uit, en belandt uiteindelijk in Hollywood. Maar dat maakt van De man die achter de horizon keek bepaald geen doorsnee researchdocumentaire. Het blijkt dat de filmmaker, om te begrijpen wat deze man dreef bij zijn gewaagde ondernemingen, zijn angst om voorbij zijn eigen horizon te kijken, moet overwinnen. Via een wild flitsende montage met sprongetjes langs verschillende tijden, plekken en personen, laat Blekendaal zijn kijkers speels inzien dat Bas Jan iets specialers heeft achtergelaten dan alleen een mysterie.

The Best of IDFA on Tour

10.00 – 10.30 uur: inloop en korte introductie
10.30 uur: Los Reyes
11.40-12.00 uur: korte pauze
12.00 uur: Don’t Be a Dick About It
13.10-13.45 uur: Lunchpauze
13.45 uur: Island of The Hungry Ghosts
15.20 uur: De man die achter de horizon keek

Kaartjes kun je kopen bij de klantenservicebalies in de bibliotheken of via onze website. Kosten: leden € 22,50, niet-leden € 25,-, VIPkaart BankGiro Loterij € 20,-.