Speaker’s Night Zakelijk: ondernemende vrouwen

Het is de ochtend na Speaker’s Night Zakelijk en ik zit weer achter mijn bureau om dit blog te schrijven. Wat een geslaagde editie was het, misschien zelfs wel de leukste tot nu toe. Komt dat door het thema? De sprekers? Waarschijnlijk door een mooie combinatie van factoren. De avond was zelfs via een livestream te volgen op ons YouTube-kanaal. Heb je het gemist en heb ik je nu nieuwsgierig gemaakt? Ik zal kort samenvatten hoe de avond verlopen is. 

Hoewel Speaker’s Night altijd om 20.00 uur begint, stromen vanaf 18.30 uur de mensen van de organisatie en de sprekers een voor een binnen. Dan is er voldoende tijd om techniek te testen, te zorgen dat alles klaarstaat dat klaar moet staan en om het programma van de avond door te nemen. Het streven is altijd om precies op tijd klaar te zijn maar vaak loopt het toch iets uit. Dit keer ging de zaal keurig om 19.55 uur open en kon het programma niet veel later van start. Terwijl de mensen hun plaatsten opzochten zong Noortje Fassart al haar eerste nummers. De sfeer was gelijk goed.

Speaker’s Night Zakelijk: de sprekers

De sprekers van deze editie van Speaker’s Night Zakelijk waren Satcha Maduro-Valies, Janneke van Heugten en Minchenu Maduro. Vooraf en na de show beantwoordden de DigiDames vragen op het gebied van: HR-zaken, Indesign, Photoshop, social media, teksten, on- en offline marketing en SEO. Kortom, een mooi gezelschap dat samen voor een inspirerende avond zorgde. We stellen ze graag aan je voor:

Satcha Maduro-Valies is sociaal ondernemer, eigenaar van Somega Life coaching & Counseling moeder van een kind met verstandelijke beperkingen en vrouw van Francis Maduro. Ze is een ervaren hulpverlener, spreekster en coach. Ooit was Satcha alleenstaande moeder, met schulden, veel verdriet om haar dochter en 22 kilo te zwaar. Ze heeft haar leven gebeterd en ging alleen nog voor kwaliteit in haar leven. Zij ging van schulden naar succes.

Janneke van Heugten is de ondernemer achter het mediaplatform VIDM.nl. Dit platform zet zich in voor een betere representatie van de Nederlandse bevolking in de media. Het platform maakt het laagdrempelig voor de journalist om in contact te treden met een bredere diversiteit (etniciteit/gender) aan potentiële interviewkandidaten. En het platform verlaagt de drempel voor de experts om in contact te treden met journalisten. Van Heugten is daarnaast adviseur op het gebied van de aanwezigheid van vrouwelijke experts in de media. Ze is dit o.a. voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en European Institute for Gender Equality (EIGE). Zo geeft zij regelmatig interviews over dit onderwerp, lezingen en presentaties en initieert ze verschillende vormen van samenwerkingen met mediabedrijven om de bewustwording te vergroten. Samen met Marga Miltenburg van ZijSpreekt reikt ze ieder jaar de Vrouw in de Media Awards uit.

Minchenu Maduro is inmiddels zeven jaar zelfstandig ondernemer. Op haar eigen(wijze) manier heeft ze haar bedrijf succesvol opgebouwd. Ze heeft pedagogiek, psychologie en communicatie gestudeerd. Hoe krijg je mensen aan het leren? Die vraag is een rode draad in de loopbaan van trainer/inspirator Minchenu Maduro. Met haar ontwapenende en energieke aanpak heeft ze zelfs de meest weerbarstige of kritische groepen in beweging gekregen. Van tegendraadse jongeren tot door de wol geverfde professionals. Minchenu ontwapent waar de hakken in het zand staan en doet stof opwaaien waar stilstand heerst. Thema’s als veranderingsprocessen, leerprocessen en professionalisering zijn haar op het lijf geschreven. Door een brug te slaan tussen hoofd en hart weet ze mensen te inspireren om in beweging te komen en hun grenzen te verleggen.

Presentatie en muzikaal entertainment

De presentatie van de avond lag in handen van Stephanie Duncan Williams. Tussen de sprekers door was er ook nog ruimte voor een pitchevent waar ondernemers een pitch hielden én er was muzikaal entertainment van Noortje Fassaert (gitaar: Jaime Garrido Latorre) en Synthia Schmeltz. Rowan Fredrik was weer present als crowdmanager.

Stephanie Duncan Williams is sociaal ondernemer, oprichter van House of Memoir – oftewel a placed called HOM(E) – en actief als event host. Authentieke verhalen omzetten in een tool ter inspiratie is wat haar beweegt en waar haar passie werkelijk tot bloei komt. Met ‘uncover the signature of your story and be the voice you ought to be’, bemoedigt zij anderen om in hun ware kracht te staan. Dit is dan ook de boodschap die ten grondslag ligt aan al haar activiteiten. Tot begin 2016 heeft Stephanie zich projectmatig ingezet vanuit verschillende organisaties, waarna ze besloot  een nieuwe invalshoek te kiezen. Deze nieuwe route heeft haar de waarde van haar eigen stem doen ontdekken en nu zet zij dit onder andere in om anderen met elkaar te verbinden. 

Noortje Fassaert groeit op in zowel Nederland als in Zuid-Afrika. Daar ontstaat op achtjarige leeftijd haar liefde voor muziek. Zingen blijkt, net als dansen, een tweede natuur. Na haar opleiding aan de Lucia Marthas Institute for Performing Arts is ze onder meer te zien in grote theaterproducties zoals de musicals The Wiz en Saturday Night Fever. De musical- en theaterwereld bieden haar veel mogelijkheden, maar ze blijft ernaar verlangen haar eigen stem een podium te geven. Ze gooit haar zekerheden overboord en slaat een nieuwe weg in als achtergrondzangeres van Mathilde Santing en Leona Philippo. Deze gevierde zangeressen geven haar uiteindelijk het vertrouwen de achtergrond te verruilen voor de voorgrond. Vandaag de dag treedt Noortje op in verschillende bezettingen en is ze druk bezig met de opname van haar zelfgeschreven album. In haar eerste, eigen theatervoorstelling ‘Mijn Stem’ bundelt de veelzijdige zangeres, danseres en actrice haar rijke en intrigerende persoonlijke, muzikale en theatrale achtergrond.

Het was een geslaagde Speaker’s Night met inspirerende sprekers die je nog kunt meebeleven door de livestream op ons YouTube-kanaal te bekijken. Veel kijkplezier!