Smartphone gebruik tijdens een event: hinderlijk of toch niet?


Smartphone gebruik tijdens een event… Je kent het fenomeen vast wel; terwijl er een interessante spreker op het podium vol enthousiasme zijn/haar verhaal doet, kijkt de helft van de zaal niet naar het podium maar naar beneden. Naar de smartphone inderdaad. Misschien maak je je er zelf ook wel eens schuldig aan. De smartphone maakt nu eenmaal deel uit van onze dagelijkse gang van zaken. En met diezelfde smartphone worden ook foto’s gemaakt van het event, die vervolgens gedeeld worden via social media. Dat is juist weer fijn voor het bereik van je event. De vraag is dus: hoe kun je ervoor zorgen dat je gasten betrokken blijven bij je evenement, ondanks die smartphone in de hand?

Wanneer gaat de aandacht van de smartphone weer naar het podium? Zodra de spreker een vraag stelt, er een geluidsfragment klinkt of een video wordt gestart. En dan nog is het de vraag of de boodschap goed overkomt. Aan de andere kant; iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar acties. Dus als je niet bang bent dingen te missen dan is dat ook een keuze. Als je graag geïnformeerd of geïnspireerd wordt, let je waarschijnlijk vanzelf goed op. Maar hoe kun je als organisator van een event hier invloed op uitoefenen?

Smartphone gebruik tijdens een event: extra kansen

De technische ontwikkelingen die de smartphone biedt, kun je ook inzetten om je publiek te betrekken bij je presentatie door interactie op te zoeken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een quiz waar met de smartphone aan kan worden meegedaan. Kahoot is daar perfect voor. Kies je voor een speciale eventapp, dan kun je informatie geven over het programma, de sprekers, inhoud van de sessies, plattegronden van de locatie, bereikbaarheid, enzovoort.

Meer zichtbaarheid via social media

Behalve dat je zelf je event volop boost op social media, kun je hier ook de bezoeker van je event toe aanzetten. Zorg voor een speciale hashtag bijvoorbeeld die deelnemers kunnen gebruiken bij een post over het event. Je kunt er zelfs voor kiezen om tijdens het event de posts met die hashtag te tonen op een groot scherm. Of verbind er een winactie aan: kies uit alle posts de leukste/origineelste/grappigste en reik een prijs uit.

Zorg voor een aantrekkelijk programma

Los van alle technische mogelijkheden, is het uiteindelijk natuurlijk wel zaak dat het event, de sprekers en onderwerpen spectaculair zijn. Dat is waar een event tegenwoordig op wordt beoordeeld. Geen langdradige, saaie sessies maar korte, flitsende en spectaculaire items. Kies voor een onverwachte en indrukwekkende locatie, bijzondere catering, onverwachte uitnodigingen enzovoort. Je begrijpt, een creatieve geest is tegenwoordig noodzaak bij het organiseren van een succesvol event.

Heb jij nog geniale tips over smartphone gebruik tijdens een event? Laat het ons vooral weten in een reactie! En als je een event bij de nieuwe bibliotheek in Almere wil organiseren; neem contact op via reserveringen@denieuwebibliotheek.nl voor meer informatie over onze zalen en mogelijkheden.