Schuldgevoel door chocolade? Nu niet meer!

Chocolade is toch wel het ultieme comfort food.  Als je verdrietig bent of veel stress hebt biedt chocola echt wel troost. Of beeld ik mij dit in? Moet ik me schuldig voelen na het eten van een stuk van deze lekkernij? Is het nou gezond of toch niet? Als je verslaafd bent aan chocola  en enorme hoeveelheden hiervan eet, is het absoluut niet gezond. Het hangt ook van de soort chocolade en kwaliteit af. Witte of melk chocolade draagt niets bij aan je gezondheid. Dit geldt helaas ook voor bonbons. Het goede nieuws is dat pure chocola wel degelijk gezond is. Hoe puurder hoe beter! Er wordt veel onderzoek verricht naar de gezondheidseffecten van dit snoepgoed. Hieronder een overzicht van de acht (bewezen) feiten waarom pure chocola een boost voor je lichaam is.

chocolade

Goed voor hart en bloedvaten

Een zeer recente studie toonde aan dat pure chocola bijdraagt aan het soepel blijven van de vaatwanden. Ook voorkomt het dat witte bloedcellen aan de wanden vastplakken. Dit bij elkaar maakt dat er een verminderde kans is op aderverkalking. In Finland toonden onderzoekers aan dat het risico op het krijgen van een infarct zelfs met 17% daalde.

Het is een bron van mineralen

Pure chocolade is mineralen bommetje. Het is rijk aan kalium, zink, selenium, magnesium en ijzer. Een reep van 100 gram pure chocola (70% cacao of meer) levert 67% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer op.

Het verlaagd het cholesterol

Het eten van chocola kan het slechte cholesterol laten dalen en het goede cholesterol verhogen. Dit vormt nog een reden waarom het gezond is voor hart en bloedvaten.

Het beschermt de voor de huid

Chocolade bevat een stofje genaamd flavonoïden. En die beschermen de huid tegen schade veroorzaakt door de zon. Of je hier helemaal op moet gokken, vind ik zelf nog wel de vraag. Op zonnige warme dagen zou ik het lot niet tarten door mezelf alleen te beschermen door het eten van een reep.

Het is een hulpmiddel om af te vallen

Dit klinkt je waarschijnlijk als muziek in de oren. Wetenschapper Will Clower ontdekte dat een klein blokje chocolade (puur en van goede kwaliteit) 20 minuten voor het eten laten smelten op de tong, de hersenen aanzet tot het maken van hormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat we ons eerder verzadigd voelen waardoor we ons niet overeten. Overigens: door een blokje chocolade als toetje te nemen voorkom je dat je behoefte krijgt om te snacken.

Voorkomen van diabetes

Dit klinkt waarschijnlijk vreemd, maar door het eten van chocolade worden de cellen gevoeliger voor insuline. Dit betekent dat de alvleesklier minder insuline hoeft te maken om het bloedsuikergehalte in het bloed te verlagen. Indirect verkleint chocola dus het risico om diabetes te krijgen.

Chocolade is goed voor de hersenen

De flavonoïden in chocolade zorgen ervoor dat het geheugenverlies bij hoogbejaarde mensen minder is. De ontstekingsremmende eigenschappen van chocola zorgen voor een heilzaam effect als je bijvoorbeeld een hersenschudding hebt.

Chocola zorgt voor een goed gevoel

In chocolade zit phenylethylamine, beter bekend als PEA. Dit chemische stofje wordt gemaakt door de hersenen als je verliefd bent. PEA zet het brein aan om de zogenaamde feelgood hormonen vrij te geven.

Bovenstaande maakt dat chocola eigenlijk op doktersrecept voorgeschreven zou moeten worden. Wie droomt hier nou niet van? Het is wel belangrijk om te zorgen dat je goede kwaliteit chocola eet (minstens 70% cacao). En om nog een extra goed gevoel te krijgen als ik chocolade eet, zorg ik er wel voor dat de cacao komt van boeren die hart voor hun product hebben en er ook goed voor betaald worden.

Meer weten over chocolade? Wat denk je van De chocolade bijbel: met meer dan 200 recepten of het boek Chocolade maken. Allebei te lenen in de bibliotheek!