Robin Hood, nog altijd een grote publiekstrekker

Het theater is niet een plek die ik vaak bezoek, ondanks dat ik het elke keer wanneer ik wel ga ontzettend leuk vind. Met Hemelvaartsdag was het weer eens tijd voor mij om het theater uit te proberen. Een openluchttheater in Hertme deze keer. De voorstelling? Een klassieker: Robin Hood.

Verwachtingen

Robin HoodVan tevoren had ik al het een en ander gelezen over de theatershow die ik ging bezoeken en dat maakte mij alleen maar nieuwsgieriger. Op de website las ik dat het publiek al vanaf 13.00 uur welkom was op het terrein, omdat er een heuse belevingsmarkt was neergezet. Op deze markt was van alles te doen en te beleven als ik de site mocht geloven. Er zouden verschillende entertainers rondlopen en dingen te proeven en te beleven zijn. De doelgroep zou jong EN oud zijn. Dat alles is natuurlijk heel wat om naar uit te kijken.

De show

De show zelf zou om 17.00 uur beginnen en zou met pauze tot 19.15 uur bezig zijn. Ik had voor de show zelf eigenlijk niet zo veel verwachtingen vooraf, omdat het verhaal van Robin Hood al op zoveel verschillende manieren verteld, geschreven en verfilmd is, dat daar niet veel over te zeggen viel.

De belevingsmarkt

Robin HoodRobin HoodUiteindelijk arriveerde ik met een aantal familieleden op de dag zelf pas rond 15.00 uur op het terrein. Het was meteen al duidelijk dat de sfeer er goed in zat. Net na de poort konden er muntjes gekocht worden voor eten, drinken en alle andere activiteiten en koopwaar. Normaal hou ik er niet zo van om met muntjes te moeten betalen op een evenement. Het is omslachtig en maakt de prijzen vaak nog even iets hoger dan normaal. Gelukkig was hier geen sprake van op deze belevingsmarkt. De prijzen voor drinken en eten waren prima en de munten maakten voor de veranderingen deel uit van de sfeer.

Middeleeuwse jonkvrouwen

Op het terrein was het al goed druk en er was links en rechts van alles te zien, te horen en te doen. Vlakbij de ingang was een koor van middeleeuwse jonkvrouwen aan het zingen, tussen het publiek door liep een nar zijn kunsten te vertonen en verderop was een smid hard aan het werk om een harnas te maken. Wat een geweldige sfeer! Kinderen keken hun ogen uit. Zij mochten pannenkoeken bakken, ringsteken op een pony, bellen blazen en meedoen aan boogschieten en andere activiteiten.

Alhoewel het terrein zeker niet heel erg groot was, was er zoveel te zien en doen dat ik mijn ogen uitkeek. Na net aan alles gezien te hebben, was het dan ook tijd om de tribune op te klimmen. De deuren van het theater waren geopend.

Robin Hood op het toneel

Robin HoodEenmaal op de tribunes aangekomen werd het duidelijk hoe druk bezocht de voorstelling wel niet was. Ik had al gezien dat het uitverkocht was en later hoorde ik dat er zo´n 1.200 bezoekers waren die avond. Het podium van het theater is enorm groot en heeft een prachtig natuurlijk decor van een ruïne van een kasteel met bomen die erdoorheen groeien. Tussen het podium en de tribunes was een ruimte open gelaten. Hier kwamen meermaals paarden doorheen die onderdeel waren van de voorstelling.

Vogelvrij

Het verhaal volgde de bekende lijnen van Robin Hood die zijn bende van vogelvrijen samenstelt en traint tot strijders. De schurk sheriff Nottingham eist te veel belasting van de dorpelingen en Robin Hood steelt dit belastinggeld weer terug voor de armen. Om Robin en zijn bende gevangen te kunnen nemen, besluit de sheriff tot een list: een boogschietwedstrijd. En uiteraard komt Robin Hood hiervoor opdagen. De hand van de lady Marian staat immers op het spel. Hoe dit afloopt valt wel te raden.

Pelgrims

Robin HoodIk heb ontzettend genoten van de show, de acteurs deden het geweldig en het geheel was mooi aangekleed. Het leukste aan de voorstelling vond ik twee pelgrims die af en toe voor het podium langsliepen. Zij gaven in Twentse dialect commentaar op de scenes waar zij doorheen wandelden. Ik verstond er maar een kwart van denk ik, maar ook daar werd leuk op in gegaan. Nadat de pelgrims uit het dorpje verdwenen, riep een van de dorpelingen iets uit als: “Wat een rare snuiters, ik verstond er geen bal van!” Waardoor het publiek uiteraard in lachen uitbarstte. De pelgrims brachten in ieder geval een komische noot in een verder vrij serieuze voorstelling.

Het enige minpuntje van de hele avond was dat de catering niet berekend was op het aantal mensen dat patat wilde in de pauze. Hierdoor liep de avond enorm uit en eindigde de voorstelling pas om 20.15 uur. De organisatie beloofde beterschap voor de volgende avond, maar daar had het publiek zelf natuurlijk niets aan. Het mocht wat mij betreft de pret niet drukken en ik heb een hele leuke avond gehad.

Openluchttheater Hertme is zeker een aanrader om eens heen te gaan voor een voorstelling!