Schrijver uitgelicht: Roald Dahl #writersmonday


Zeg je Roald Dahl, dan heb je het wat mij betreft gelijk over een stukje jeugdsentiment. Ik kreeg het boek De Griezels van mijn vader toen ik een jaar of 9 was en ziek in bed lag. Ik zou je niet kunnen vertellen hoe vaak ik het gelezen heb, maar o wat vond ik het leuk. Inmiddels hebben allebei mijn kinderen De Griezels ook omarmd en heeft grote broer er zelfs eens een boekbespreking aan gewijd op de basisschool. 

Vandaag staat Roald Dahl dan ook centraal in dit blog. Steeds is er een andere schrijver aan de beurt op #writersmonday en dat kan in allerlei categorieën zijn. Van literatuur tot jeugdboeken en van stripboeken tot kookboeken. Wie weet kom je zo wel pareltjes tegen die je anders nooit had gelezen. Leuk toch?!

Roald Dahl: een korte introductie

Roald Dahl werd op 13 september 1916 geboren in Zuid-Wales en overleed op 23 november 1990 in Oxford. Hoewel veel mensen hem vooral kennen van de vele kinderboeken die hij schreef, schreef hij ook verhalen voor volwassenen. Zijn schrijfstijl was bijzonder, grappig, onvoorspelbaar en soms ook wat griezelig en sadistisch. De tekeningen in zijn kinderboeken werden gemaakt door Quentin Blake. Verschillende van zijn boeken werden door de Griffeljury en de Kinderjury meerdere malen bekroond.

In Den Haag kunnen echte Roald Dahl-fans hun hart ophalen! Tot en met 3 maart 2019 is de tentoonstelling ‘De vrienden van Quentin Blake: Matilda, Mr Stink en de Minpins’ te zien in het museum Meermanno. (Bron: www.roalddahl-boeken.nl)

Schrijvers uitgelicht: Roald Dahl

De 5 populairste Roald Dahl materialen in de bibliotheek:

1. Boy: 1916 – 1937

2. De Griezels (luisterboek)

3. Het grote griezelkookboek

4. De Giraffe, Peli en ik (luisterboek)

5. De heksen (hoorspel)

Top 5 best verkochte boeken van Roald Dahl:

1. De Reuzenperzik

2. Joris en de geheimzinnige toverdrank

3. Sjakie en de Chocoladefabriek

4. Matilda

5. De reuzenkrokodil

Ik ben inmiddels best benieuwd welke boeken van Roald Dahl jij gelezen hebt en welk boek je absolute favoriet is. Laat je het weten in een reactie?