Review: kinderboek De Krijtjes (gaan staken)

Mijn favoriete kinderboek is vanaf nu De Krijtjes! De Krijtjes volgt het verhaal van de waskrijtjes van Teun. De krijtjes leiden een eigen leven vol spannende avonturen en delen dit op hilarischewijze met hun eigenaar Teun.

Gek doen

Als vader van een vierjarige dochter geniet ik bijna elke avond van het voorlezen uit een kinderboek. Het geeft mij een goede gelegenheid af te dalen naar de belevingswereld van een kind van vier jaar en mij ongeremd op te laten gaan in het voorlezen. Stemmetje hier, versnelling daar en af en toe gewoon ronduit gek doen. Het geeft mij soms meer plezier dan mijn dochter. Het vervelende van kinderboeken is echter dat ik ze niet uitkies, want dat doet dochterlief immers. Daardoor zit ik meer dan eens met een onleesbaar boek opgescheept. Weg fun. Maar nu werd ik door mijn collega en mede-blogger Karlijn gewezen op de kinderboeken series van De Krijtjes! Briljant!

Staken!

Ik las De Krijtjes gaan Staken voor. Het is een zwaar bestaan om als krijtje van Teun door het leven te gaan. Zelfs zó zwaar dat het tot een ware opstand komt; de krijtjes gaan staken en leggen het werk er bij neer. Ieder krijtje, afhankelijk van kleur, heeft zijn eigen beweegredenen om te stoppen. Zo kijkt het witte krijtje werkloos toe, terwijl de andere krijtjes veelvuldig gebruikt worden. Ook escaleert een langlopende vete tussen het gele en oranje krijtje volledig. In persoonlijke brieven van de krijtjes aan Teun delen ze hun ongenoegen. Probeer dan maar als vader je lach in te houden.

Details

Het boek kenmerkt zich door de prachtige illustraties en fantasierijk verhaal. De tekeningen zijn mooi, en worden tot en met de typografie in detail doorgevoerd. En juist dat detail zegt veel over de zorg waarmee het boek tot stand is gekomen. Dit uit zich in de verschillende handschriften van de krijtjes en zelfs verschillende schrijfstijlen om zo de karakters meer kracht te geven. Het geheel wordt daardoor extra bijzonder.

Enthousiast geworden over dit boek? Het kinderboek De krijtjes gaan staken is te leen in onze bibliotheek maar ook te koop bij de boekhandel (leuk om cadeau te geven bijvoorbeeld).