Review: Fire & Fury van Michael Wolff

Gewild of ongewild ben je vandaag de dag als volger van het nieuws óók meteen volger van Trump. Zijn dominante aanwezigheid door zijn opmerkelijke presidentiële gedrag, zijn een open uitnodiging voor de media om zijn reilen en zeilen kritisch te volgen. Met grote verbazing en fascinatie volg ik het Trump-beleid op de voet. Het boek Fire & Fury van Michael Wollf móest ik dan natuurlijk ook lezen. Toen het boek twee weken geleden werd aangekondigd (uiteraard met veel ophef en een aantal voorpublicaties), keek ik al reikhalzend uit naar de publicatie. Alhoewel het boek nog niet als hardcopy beschikbaar is in onze bibliotheek, is het al wel in bestelling (nog eventjes geduld dus). Noodgedwongen moest ik terugvallen op de e-book versie voor mijn Kobo e-reader. Een review!

Auteur Michael Wolff

De 64-jarige Michael Wolff staat bekend als een geslepen columnist en essayist voor onder andere Time Magazine en Vanity Fair. Begin jaren ’90 schreef hij, vanuit zijn eigen ervaring als internetondernemer, het boek Burn Rate’. Dat boek beschrijft de opkomst en neergang van de dot.com bubbel. Michael Wolff baarde daarnaast opzien met zijn boek over media-magnaat Rupert Murdoch, ‘the man who owns the news’. Wolff kreeg, na een positieve publicatie over Donald Trump, diens sympathie en werd door hem persoonlijk uitgenodigd zijn presidentschap van binnenuit te volgen.

200 dagen

Zo verwierf Wolff de mogelijkheid zich ruim 200 dagen in het Witte Huis te nestelen. Zonder écht toezicht, want daar was het presidentschap te chaotisch voor. Wolff had een ‘fly on the wall’ positie en sprak regelmatig met politieke sleutelfiguren van de regering Trump. In alle openheid sprak Wolff met ingewijden over Ivanka Trump (dochter), Jared Kushner (schoonzoon) en Steve Bannon (politiek adviseur en voormalig Breitbart-eindredacteur). De serie van ontboezemende gesprekken tussen Michael Wolff en Steve Bannon, de architect van de Trumpiaanse politiek, vormen het fundament van dit boek.

Beeldspraak

Ik moest even wennen aan de ‘Pulizter-like’ schrijfstijl met veel beeldspraak. Ik lees redelijk veel in het Engels, maar had de eerste paar hoofdstukken nodig om mij aan te passen aan de schrijfstijl van Wolff. Mijn leestempo lag hierdoor beduidend lager dan normaal. Na de eerste paar hoofdstukken hinderde mij het niet meer. De Nederlandse versie is per 20 januari 2018 beschikbaar via onder andere bol.com.

Fire & Fury en de ontluisterende passages

Alhoewel er door de media-aandacht rondom de voorpublicatie al veel bekend was over dit boek, wist Fire & Fury mij op een aantal onderdelen toch nog te verrassen. In het boek staat een transcript van Trump’s eerste, inmiddels legendarische, openingsspeech bij de CIA. Daar zette hij kwaad bloed bij velen. Een onsamenhangde speech, met grove leugens en vervormingen van de waarheid. Het legde de basis voor een slechte samenwerking tussen de verschillende veiligheidsdiensten en de regering Trump.

Ontluisterend

Het boek omschrijft in 17 hoofdstukken de eerste 200 dagen van president Trump. In een reeks van ontluisterende ontboezemingen, analyses en vernietigende uitspraken van Trumps naaste stafmedewerkers, ontstaat er een beeld van een incapabele, narcistische en bovenal disfunctionele President. Zo werd de ‘Russische’ zaak nog eens gefileerd met een aantal opmerkelijke theoretische scenario’s van insiders. Zo is één van de populaire theorieën voor de Rusland-affaire Trump zijn ongezonde affectie (noem het gerust een fixatie) voor Poetin.

Miss-verkiezingen …

Trump reisde met met zijn Miss-verkiezingen af naar Rusland. Hij had daarbij de ijdele hoop dat hij op het gala aan mocht schuiven bij zijn idool Poetin. Helaas liep hij een blauwtje op. Het vormt een van de vele opmerkelijke passages uit het boek. Michael Wolff schetst daarmee het beeld van een Trump die president wilde worden om het merk van zijn Trump-imperium op te vijzelen. President tegen wil en dank, zonder plan, ambitie en visie.

Fascinerend

Het is aan Trump’s presidentschap en staat van dienst te danken dat Fire & Fury een fascinerend boek is geworden. Telkens als je denkt: kan het erger? Dan kan het ook erger. Fire & Fury is heerlijk leesmateriaal voor op reis of op een regenachtige zondag, zeker als je geinteresseerd bent in politieke intriges. De Engelse versie is door de schrijfstijl niet echt geschikt voor de ‘gelegenheids- of ‘casual’ lezer. De Nederlandse versie Vuur & Woede is binnenkort te leen in de bibliotheek.