Poppunk-feest in Patronaat

De zoektocht naar toffe concerten leidt nogal eens tot bezoekjes buiten de stadsgrenzen van Almere. Zoals afgelopen vrijdag. In podium Patronaat in Haarlem stonden twee Britse poppunk-bands op het podium. Zowel Lower Than Atlantis als Young Guns stonden vorig jaar nog in Nederland. Deze week keerden ze alweer terug voor een gezamenlijke avond in Patronaat. Dat klinkt als een feest voor de fans. En dat was het ook.

img_5502Goed geoliede machine

Het is vrijdagavond en langzaam maar zeker stroomt de wachtrij uit de regen, naar binnen. Iets later dan gepland stappen de muzikanten het podium op. Lower Than Atlantis trapt af. De Britten stonden vorig jaar nog in het voorprogramma van You Me At Six en hebben toen al laten zien dat ze goed weten hoe ze een optreden neer moeten zetten. Ook vanavond bewijzen ze dat weer. Van begin tot eind is het optreden energiek en dat pakt het publiek direct op. Alles wordt meegeschreeuwd, -geklapt en -gesprongen. Als je de band echter niet kent, klinkt alles hetzelfde. Daar komt nog eens bij dat de zanger heel veel zingt met zijn tanden op elkaar, waardoor hij slecht te verstaan is en moeilijk de aandacht vast kan houden.
Verder zit alles goed in elkaar. De band speelt als een goed geoliede machine en op de liedjes valt niks aan te merken.

img_5512

 

Voor ieder wat wils

Wanneer Young Guns het podium betreedt, lijkt de zaal leger. Toch is dat aan de energie of het volume van het publiek absoluut niet te merken. Ze spelen voor ieder wat wils: een perfecte balans tussen oude nummers en werk van het nieuwste album ‘Echoes’. Het geluid laat wat te wensen over, maar dat is dan ook het enige minpuntje. Na een uur verlaten de Britten het podium weer, tot ze door het publiek teruggeroepen worden voor een toegift. Daar gaat duidelijk iets mis: de zaallampen blijven uit waardoor het publiek bijna automatisch om meer blijft vragen. En hoewel dat blijkbaar niet de bedoeling was, is de band niet te beroerd om terug te komen voor nog een nummer. Hij werd tijdens het optreden al een paar keer geroepen en nu geven ze er gehoor aan: als afsluiter van de avond spelen ze hun eerste ‘grote’ single ‘Crystal Clear’.

Contrast

img_5504Hoewel de bands qua muziekstijl erg goed bij elkaar passen, had het contrast qua optreden niet groter kunnen zijn. Waar Lower Than Atlantis overduidelijk gewoon komt om te rammen, en tussendoor nauwelijks een woord wisselt, neemt Young Guns daar juist uitgebreid de tijd voor. En terwijl Lower Than Atlantis graag de liedjes afsluit door er nog overbodige muziekstukjes achter te plakken, is alles van begin tot eind bij Young Guns strak. Het enige wat echt overeenkomt tijdens beide optredens, is in hoeverre het publiek de longen uit het lijf schreeuwt.
Al met al: het is een avond vol overheerlijke Britse poppunk en voor welke band je ook kwam, je gaat sowieso niet teleurgesteld naar huis.