Mannetjes met plannetjes: een waanzinnige familievoorstelling!

Stel, je zit in het theater. Er staat een kooi op het toneel. Met een vogeltje erin. En een briefje ernaast. Verder niets. Daar word je toch razend nieuwsgierig van? Wat doet die vogel daar? Van wie is die vogel? Leeft de vogel echt? Beweegt hij nou? Als volwassen toeschouwer tussen de kinderen gedraag ik me zoals ik weet dat dat van mij verwacht wordt. Het grut op de eerste rijen zie ik kleine kontjes naar voren schuiven, steeds dichter naar de kooi. Dan begint de voorstelling. De acteurs zijn net zo gebiologeerd door de kooi en de vogel als de kinderen in de zaal. Dat schept een band. In samenwerking met het publiek ontvouwt zich vervolgens een stoere, energieke en beeldende voorstelling over een kooi en een vogel. En drie mannetjes. Met hun vele plannetjes.

Kinderspel

Het verhaal is opgezet als een kinderspel. Realistisch. We zien geen fantasie paleizen of sprookjesfiguren voorbij komen. Nee, we zien drie doodnormale mannetjes (waarvan 1 gespeeld wordt door een meisje, maar dat leidt geenszins af van het verhaal). Ze zijn onderweg naar hun favoriete plek in het bos. In hun armen hebben ze takken, planken, touw, dekens. Ze gaan namelijk een hut bouwen! Tenminste, dat denken ze. Maar op hun favoriete plek in het bos vinden ze wel iets heel erg vreemds; de hierboven beschreven kooi. De kooi met het vogeltje erin. En naast de kooi ligt een briefje. “Wat fijn dat jullie mijn vogeltje hebben gevonden! Ik kan er niet meer voor zorgen en daarom moeten jullie dat voor me doen. Liefs, Oma. PS: wat je ook doet, laat de vogel niet uit de kooi!”

Fratsen

Dan veranderen de plannetjes van de mannetjes natuurlijk. Nu hebben ze geen hut, maar een kooi met een vogel! Te gek! Wat zullen ze daar eens mee gaan doen? Niet uit de kooi laten, schrijft oma, maar vogeltjes horen toch te vliegen? Hij komt toch heus wel weer terug!? Of niet?

Op dit punt in de voorstelling wordt het spannend. Als in een Jan Klaassen voorstelling roepen de kinderen hun adviezen door de zaal. Ik zou terug willen roepen dat het allemaal goed komt met de vogel en de mannetjes, maar gun dit lieve kleine publiek hun totale theater-ervaring. Leef maar mee, herken jezelf, wees even met zijn allen één, ontdek mogelijke andere spelvormen, geniet van de opluchting wanneer alles weer op zijn pootjes terecht komt.

Ik vind het altijd weer bijzonder wanneer een jeugdtheater-voorstelling een dergelijk jong publiek zo weet te boeien tot de laatste fratsen zijn uitgehaald. Dat doet deze voorstelling. Eenvoudig, met herkenbare emoties, grappig en woest. Als ik terugdenk aan hoe ruimtelijk en acrobatisch deze acteurs zich door de theaterzaal waar ik hen heb gezien bewogen, denk ik dat ze bij ons wel van het podium áf zullen spatten.

Speeltuin

Komt allen. Dat is natuurlijk mijn oproep. Gun je peuters en de peuters van de buren deze prachtige theater-ervaring. Spijt zal je niet krijgen. Van het huidige hoog kwalitatieve theateraanbod dat ik jullie in onze zaal steeds probeer aan te bieden is dit het crème de la crème. ‘Mannetjes met Plannetjes’ speelt aanstaande zondag 26 november om 15.00 uur in de nieuwe zaal in bibliotheek Stad. Bijzonder aan deze zondagmiddag is dat er een speeltuin met de voorstelling meereist. In De Etalage kan je na de voorstelling dan ook heerlijk spelen in de speeltuin van de Mannetjes.

Win het prentenboek!

Als klap op de vuurpijl verloten we onder alle aanwezigen bovendien nog het prachtige prentenboek dat bij de voorstelling is gemaakt. Het ligt al op mijn bureau te glimmen. Wie zal de toekomstige trotse eigenaar zijn?

mannetjes met plannetjes