Opvallende momenten: Trump versus Hillary

Vannacht is het zover: de start van de  Amerikaanse presidentsverkiezing. In het machtigste land ter wereld mogen ruim 300 miljoen inwoners een stem uitbrengen voor hun ‘president elect’. De keuze bestaat uit de ‘selfmade’ entrepreneur en republikein Donald Trump en de democrate en ‘vrouw-van’, Hillary Clinton. Wij blikken alvast terug op de 3 meest opvallende, en misschien wel doorslaggevende momenten in de verkiezingsstrijd.

Hoe win je een verkiezing anno 2016?

Amerika is als ’s werelds leidende natie ook een toonbeeld van democratie, alhoewel dit door haar twee-partijen systeem (Democraten en Republikeinen) tijdens verkiezingen tot grote verdeeldheid leidt. De gekozen president heeft een grote mate van invloed op de politieke wereldagenda. De verkiezing wordt dan ook door de rest van wereld op de voet gevolgd.

Met de historische verkiezingszege van Barack Obama nog vers in het geheugen en de zoete nasmaak van het adagium van toen: “Yes we can!”, tekent de verkiezingsretoriek van vandaag de dag toch droevig af. De Amerikaanse verkiezingen gaan niet meer over het debat en de politiek-inhoudelijke verschillen maar over het bestrijden van personen door leugen en bedrog. Het lijkt een populistische strijd tussen twee kemphanen met politiek als dekmantel. Immers,  de mate waarin je publicitaire aandacht krijgt is doorslaggevend voor media-aandacht  en dus het bereiken van stemmers. Het recept van de huidige verkiezing lijkt dan ook te bestaan uit twee hoofdingrediënten: grofheid en vorm zijn belangrijker dan de inhoud. Dit keer kende de verkiezingen een aantal curieuze momenten, wij sommen de meest opvallende op.

 

Waar het allemaal begon: correspondents’ dinner 2011 – The Roast of Donald Trump

Cabaret en en grove grappen staan centraal tijdens het jaarlijkse correspondents dinner. In de aanloop naar het dinner toe was Donald Trump’s tirade aan het adres van Obama niet mild. Hij beschuldigde Obama ervan geen Amerikaan te zijn, fraude te hebben gepleegd en hij stelde voor Obama uit zijn presidentschap te ontzetten. De reactie van Obama was misschien wel een van de meest briljante correspondents dinner speaches ooit. De 10 minuten durende ‘roast’ van Donald Trump was zo pijnlijk en vernederend voor de televisiester, dat hij op dat moment besloot zich verkiesbaar te stellen.

Hillary Clinton en de FBI

Hillary Clinton heeft als minister van Buitenlandse Zaken veelvuldig mails (ruim 600.000) via haar eigen mailservers verstuurd. Iets wat strikt verboden is. Vermoedelijk heeft een groep Russische hackers dit als lek – of onderdeel van een koude cyberoorlog – aan het licht gebracht. Het eerdere strafrechtelijke onderzoek werd na een forse reprimande aan het adres van Hillary  Clinton gestaakt en afgedaan als “bijzonder onzorgvuldig”. Recentelijk is de zaak opnieuw leven ingeblazen vanwege een ander strafrechtelijk onderzoek naar de (bijna) ex-man van Clinton’s rechter hand: Huma Abedin. Koren op de molen voor Trump natuurlijk, die nog maar eens fijntjes aanstipt dat hij, wanneer hij als president verkozen wordt,  ‘Crooked Hillary’ achter de tralies zal zetten.

Tip voor een natte herfst zondag: Julian Assange’s Wikileaks heeft  de e-mails gepubliceerd en vindbaar gemaakt, zo kun je zelf de ruim 30.000 e-mails van Hillary Clinton doorzoeken.

Donald Trump en zijn uitspraken

Trump staat er om bekend rare, choquerende, ronduit beledigende uitspraken te doen. De meest opvallende op rij:

“We’re going to build a wall and let Mexico pay for it”

“There are some bad Hombres living over there (mexico)”

“Russia if you’re listening, I hope you find those missing e-mails”

“Grap them by the ?%$@1!”

Overigens zijn Donald Trump en socialmedia ook niet bepaald een gelukkige combinatie:

Wie gaat er winnen?

Het lijkt een spannende strijd te gaan worden, toch ziet het er naar uit dat Hillary Clinton op basis van de polls afkoerst op een nipte overwinning.  Wat denken jullie?

 

Wie gaat de Amerikaanse presidentsverkiezing winnen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
  • Boek
  • Boek
  • Boek