Opruimen voor je doodgaat


De Zweedse Margareta Magnusson schreef een boekje over de edele Zweedse kunst van Döstädning: je huis opruimen zodat je na je dood geen troep achterlaat. In Trouw van 5 november 2017 las ik het artikel van Sander Becker over Opruimen voor je doodgaat. De titel vond ik intrigerend, het maakte me nieuwsgierig: wat gaat er achter deze woorden schuil? Ook het woord ‘Döstädning’, weer een begrip uit Scandinavië na Hygge, Lagom en, ontdek ik zojuist: Lykke (!), maakte dat ik meer wilde weten over dit Zweedse boekje.

opruimen

Döstädning

Het Zweedse woord Dö staat voor dood, het woord Städning voor opruimen. Opruimen voor je doodgaat dus. In Zweden blijkt dit een gewoon en bespreekbaar fenomeen te zijn. Volgens de 82- jarige schrijfster is het een relatief nieuw begrip wat betekent: “het wegdoen van nutteloze voorwerpen en je huis opruimen als je denkt dat de tijd nadert om het tijdelijke voor het eeuwige te verwisselen”. Verderop in het boek legt ze uit dat Döstädning in alle leeftijdsfasen een rol speelt: iedere keer dat je echt grondig aan het opruimen of ‘ontspullen’ slaat om ruimte te maken in je huis, ben je met Döstädning bezig. Het betekent in de kern: het nutteloze wegdoen en alleen het (voor jou) waardevolle goed opruimen waardoor je leven eenvoudiger en makkelijker wordt.

Taboe

Een vriend van de dochter van Magnusson in de VS deed zijn beklag bij de schrijfster over het overvolle huis van zijn ouders en zijn onmacht om dit bespreekbaar te maken. Hij zag zijn ouders graag zelf hun huis opruimen voordat het te laat zou zijn, maar durfde er niet over te beginnen. Het open spreken over de eindigheid van je leven is blijkbaar niet in elke cultuur eenvoudig. Hij vroeg haar een boek te schrijven over haar inzichten.

Opruimervaringen

Het boekje van 144 pagina’s biedt geen kant en klare oplossingen voor hoe je je huis opruimt. Margareta Magnusson deelt haar ervaringen. Ze maakte zelf net iets te vaak mee dat ze huizen van overledenen moest opruimen (blijkbaar zijn niet alle Zweden hetzelfde!). Ze nam zich dan ook voor om haar eigen huis in elk geval zelf goed uit te zoeken en te ordenen. Rond de 65 jaar: dat is volgens Magnusson wel een mooie leeftijd om daarmee te beginnen. Natuurlijk kan het ook eerder als je spullen je in de weg gaan zitten.

Geen treurig boek

Ze benadrukt dat Opruimen voor je dood gaat geen treurig boek is en dat is het ook zeker niet. Het is eerder een inspirerend boekje. Het wil je helpen door te zetten met afstand doen van spullen die je in de weg zitten, maar die ook pijn kunnen doen als ze de deur uit gaan. Als voorbeeld noemt ze het zeilbootje waar al haar vijf kinderen in hebben leren zeilen, maar waar de kleinkinderen niets in zagen. Ze leerde dat de waarde ligt in de herinneringen en niet in het ding/het hout van de zeilboot zelf.

Tips

Margareta adviseert om met de grote klussen te beginnen. Met het opruimen van je rommelzolder of een kast kun je direct veel resultaat boeken. Ga pas later aan de slag met foto’s en brieven uitzoeken: daar kleven veel emoties en herinneringen aan. Geef spullen weg, denk aan de kringloopwinkel en uiteindelijk is er nog de stort. De papierversnipperaar kan een goede vriend worden: hij helpt je brieven en foto’s te laten verdwijnen die niet meer van belang zijn.

Ze geeft advies over het verdelen van je spullen over de kinderen als je er zelf nog bent. Deze laatste bespiegelingen zijn de moeite waard om te lezen. Mijn moeder had het zeker interessant gevonden. Helaas heeft zij niet op tijd haar huis kunnen opruimen en hebben wij dit met ons vijven gedaan. De tips van de schrijfster hadden het mijn moeder gemakkelijker kunnen maken om een begin te maken met het ordenen. Ook had ze bevrijding van het opruimen kunnen ervaren.

Weggooidoos

In de weggooidoos bewaart Magnusson spullen die voor haar van waarde zijn, maar die na haar dood weggegooid mogen worden. Dat kan veel hoofdbrekens schelen voor degenen die je huis opruimen als je er niet meer bent!

De huishoudcoach

Els Jacobs schreef eerder een aantal boeken over de huishoudcoach. Aan de slag met De HuishoudCoach®: opruimen, administreren, agenderen en poetsen (2016) is haar laatste boek. Zij is degene die introduceerde dat er emoties aan spullen kunnen kleven, waardoor je ze moeilijk weg kunt doen.

Opruimen

Marie Kondo

De wereldwijd bekende Japanse Marie Kondo is de grondlegger van de Kon Mari methode die over ‘ontspullen’ gaat. Word ik er blij van? Dit is de vraag die je jezelf steeds moet stellen. Zo nee, dan gaat het weg, zo ja, dan wordt het voor eens en altijd op de juiste manier opgeborgen. Vaak op originele origamiachtige wijze. Haar laatste boek is Spark Joy (2016).

Opruimen

Persoonlijk

Het boek Opruimen voor je doodgaat bevat zeker elementen die we al eerder lazen over opruimen, maar onderscheidt zich omdat het een persoonlijk verhaal over de waarde van opruimen is van een Zweedse vrouw vanuit het gezichtspunt: wil ik een ander met mijn spullen opzadelen?

Heb jij een persoonlijk verhaal over opruimen? Laat het ons weten!