Bespreek muziek met de muziekluistergroepen van Senia voor senioren


Klassieke muziek toont de vitaliteit van Europa en is helemaal modern. Toen ik luisterde naar de Goldberg variaties van Bach vroeg ik me ineens af of hij ook als wiskundige een onuitwisbare indruk op onze wereld zou hebben achtergelaten. Want ik krijg er regelmatig heel mathematische gedachten bij. Toch heb ik het over prachtige klassieke muziek. Maar hoe plaats je muziek nou? Hoe bespreek je het, hoe duid je het? Dat gaan we doen in de muziekluistergroepen van Senia voor senioren.

Muziek komt bij je binnen

Ben je net als ik vorige maand naar een concert geweest van de Mattheus- of Johannes Passion? Ik ging dit jaar naar de Johannes versie, die soms hard dan weer zacht bij me binnen kwam. Bij Studio Witteman had ik Mike Boddé in twee minuten uit zien én horen leggen wat Bach zo exceptioneel maakt. Top gedaan Mike. Maar er zijn natuurlijk rijen componisten, die bijzondere repertoires hebben geschreven. Wat denk je bijvoorbeeld van Berlioz met Symphonie Fantastique die gaat over zijn obsessieve liefde voor een vrouw. Of Ravel, die voor Paul Wittgenstein een pianoconcert voor de linkerhand schreef, dat klinkt als een volwaardig. Paul is een broer van de beroemde filosoof Ludwig Wittgenstein en Paul had in de oorlog zijn rechterarm verloren.

Muziekluistergroepen

Het zijn dit soort onderwerpen en natuurlijk nog heel véél meer, de we met kleine groepen senioren (zes-acht personen) bespreken bij muziekluistergroepen van Senia. Senia richtte zich tot nu toe vooral op leesgroepen. Anders dan in een leesgroep bespreken de deelnemers van een muziekluistergroep niet samen een boek, maar beluisteren en bespreken ze een muziekstuk. Dit gebeurt aan de hand van muziek-luisterwijzers. Ook in Almere gaan we zo’n groep oprichten. Op donderdag 11 mei van 14.00 – 16.00 uur vertellen we je er graag meer over, helemaal gratis! Senia laat door musicologen muziekwijzers schrijven, die geschikt zijn voor gewone mensen, die van klassieke muziek houden. Ze helpen je bij het luisteren en geven structuur aan het groepsgesprek. Een feest!

Muziek fascineert

Tegenwoordig is muziek zo dichtbij met YouTube, Spotify en het Muziekweb. De uitgebreide muziekcollectie van de nieuwe bibliotheek is ook makkelijk bereikbaar. Als vanzelf raak je ook geïnteresseerd in het leven van componisten en het waarom van bepaalde stukken. Boeiende boeken, cd’s en dvd’s over muziek staan er op je te wachten in de bieb. En Senia biedt de achtergrondinfo. We zien je graag op de 11e mei!