Open Monumentendag 2017

Je loopt er in het dagelijks leven misschien wel zonder nadenken voorbij: een oude molen, een grote gotische kerk of (verlaten) fabriek. Ik niet: ik wil dat soort oude gebouwen altijd graag van binnen zien. Maar dat kan niet altijd. Sommige gebouwen zijn maar één keer per jaar van binnen te bekijken. Dat kan tijdens Open Monumentendag. In het weekend van 9 en 10 september 2017 zijn meer dan 4.000 monumenten gratis te bezoeken. Welke gebouwen zijn het waard om te bekijken?

Thema 

Dit jaar staat Open Monumentendag in het teken van ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Deze slogan werd vroeger veel gebruikt. In de tijd dat er nog een stadsomroeper rondliep trok hij daarmee de aandacht van iedereen: de bewoners van stad en land, plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats.

Monument per provincie

Vuurtoren – Flevoland

Wanneer je aan een eiland denkt, denk je ook aan een vuurtoren. Flevoland is een nieuw stukje (ei)land, voornamelijk zonder vuurtoren. Dankzij de annexatie van Urk is er nu toch een echte vuurtoren te bezichtigen. In Almere zijn dit weekend verschillende monumenten te bezoeken, zoals de Groene Kathedraal en De Roef. Zelf vind ik dat er nog meer gebouwen monument-waardig zijn. Lees hier het lijstje dat ik vorig jaar samenstelde.

Kolonie Hotel Frederiksoord – Drenthe

Dit hotel stond al in Frederiksoord voordat de kolonie van weldadigheid werd gestart. Dat was een ‘heropvoedkamp’ voor arme mensen. Iedereen die het Pauperparadijs heeft gelezen zou hier naartoe moeten gaan.

Old Burger Weeshuis – Friesland

De stichting Old Burger Weeshuis hield zich van 1534 tot 1982 bezig met het opvangen van wezen. Inmiddels doet de stichting andere dingen, maar het administratiegebouw is te bezichtigen. Architectonisch interessant omdat het is ontworpen door Pierre Cuypers.

Open Monumentendag

Kasteel Vosbergen – Gelderland

Vroeger liepen hier waarschijnlijk alleen maar ridders en jonkvrouwen rond. Nu mag jij dit mooie kasteel ontdekken in Heerde.

Academiegebouw – Groningen

Normaal is het er een komen en gaan van studenten. Maar dit weekend mag je in de academie van Groningen zelfs de oude grafzerken in de kelder bekijken.

Het Oude Kerkhof – Limburg

Kerkhoven zijn speciale plekken. Ze kunnen zowel gevoelens van verdriet, maar ook van steun oproepen. Neem de tijd om op deze bijzondere plek in Roermond rond te lopen.

Open Monumentendag

Grote Synagoge – Overijssel

Gebouwd in 1892, vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog en verkocht, maar sinds 2010 weer in gebruik. Neem een kijkje in de synagoge in Deventer om meer over dit gebouw te weten te komen.

Zwanenbroederhuis – Noord-Brabant

De naam van dit gebouw in Den Bosch heeft een vreemde oorsprong. De leden van dit broederschap startten in 1384 met de traditie om tijdens het avondmaal zwaan te eten. Hopelijk verplichten ze niet alle bezoekers mee te eten.

Molen de Vriendschap – Noord-Holland

Op deze plek in Weesp staat al sinds begin 1700 een molen. De originele is afgebrand en vervangen, maar de nieuwe variant is toch het bezoeken waard.

Open Monumentendag

Koppelpoort – Utrecht

Dé stadspoort van Amersfoort: prachtig op de foto. Hopelijk is de binnenkant minstens net zo mooi als de buitenkant.

Bolwerk de Admiraliteit en gangenstelsel – Zeeland

Het gangenstelsel werd van origine alleen gebruikt voor opslag en aanvoer van munitie. Nu kun je zonder gevaar de gangen verkennen. De organisatoren beloven dat het een unieke ervaring zal zijn.

Van Nelle Fabriek – Zuid-Holland

Ooit een koffie-imperium, nu een broedplaats met hippe ZZP-ers. Neem een kijkje in één van de meest markante gebouwen van Rotterdam.

Open Monumentendag

Tot slot

Ik was erg verrast te zien dat zelfs de Eerste Kamer drukbezocht wordt tijdens Open Monumentendag. Bekijk hieronder een compilatiefilmpje van vorig jaar.