Op zoek naar fantastische wezens bij de Elf Fantasy Fair


Voor sommige mensen begint de voorbereiding voor het festival al een dag nadat de vorige versie is afgelopen. Dit is één van de reden waarom ik de Elf Fantasy Fair (officieel Elfia sinds 2013) zo leuk vind. Zaterdag 29 april en zondag 30 april is het weer tijd voor dit fantastische evenement. De Elf Fantasy Fair word twee keer per jaar gehouden, een keer in het voorjaar bij Kasteel de Haar bij Haarzuilens. En een keer in het najaar bij de kasteeltuinen van Arcen in Limburg.

Elf Fantasy Shop en Magazine

Voordat er de Elf Fantasy Fair was, was er een winkel met allerlei spelletjes en fantasie koopwaren. De eigenaren van deze winkel bedachten dat het wel erg leuk zou zijn om een uitgebreide reclamefolder te maken met meer informatie over de artikelen die zij verkochten. Dit sloeg aan en werd zelfs zo groot dat het Elf Fantasy Magazine ontstond. In dit magazine stonden achtergrond artikelen over beeldjes, boeken, kunst en andere zaken die verwant zijn aan de fantasie. Helaas is dit magazine in 2009 opgehouden met bestaan.

In de Elf Fantasy Shop werden naast het magazine ook veel lezingen gehouden. Deze bleken zo succesvol dat de eigenaren van de winkel besloten om het grootser aan te pakken. Zo is de Elf Fantasy Fair ontstaan.

EFF 03

Haarzuilens

De eerste editie van de Elf Fantasy Fair werd in het Archeon gehouden. Vanaf het jaar erop is dit verplaatst naar Kasteel de Haar in Haarzuilens. Dit was ook de eerste keer dat ik het festival bezocht. Ik keek mijn ogen uit bij alle demonstraties en kraampjes met koopwaar. Ook waren er lezingen van bekende schrijvers, acteurs en kunstenaars en brachten verschillende muzikanten leven in het festival.

Wat ik ook heel erg leuk vond aan dit festival is het feit dat er zoveel mensen in kostuum rond liepen. In 2002 was de verhouding tussen zogenaamde ‘dagjesmensen’ (mensen zonder kostuum) en ‘enthousiastelingen’ (mensen met kostuum) heel anders dan nu. Maar zelfs toen kwamen al veel mensen in prachtige kostuums naar dit evenement. Zoals ik eerder noemde is dit inmiddels heel anders. Ik denk dat de meerderheid van de bezoekers van de Elf Fantasy Fair nu (deels) in stijl komen. Het simpelste en leukste kostuum dat ik over de jaren tegen ben gekomen was het bordje om de nek van een bezoeker met de tekst ‘Elf in burger’ erop.

EFF 02

Arcen

Vanaf 2009 is de Elf Fantasy Fair een tweejaarlijks festival geworden. In het najaar is er vanaf dat jaar een tweede editie gekomen in de kasteeltuinen van Arcen. Dit is misschien nog wel een mooiere locatie dan Kasteel de Haar. Tot nu toe ben ik nog maar twee keer naar deze versie gegaan, maar ik vind deze editie leuker dan die in het voorjaar. De reden hiervoor is dat ik de verdelingen van alle kraampjes en activiteiten over het terrein in Arcen beter vind. In de kasteeltuinen loop je rustig over het terrein en kom je her en der een kraampje, eettentje of een ander onderdeel van het festival tegen. Bij Kasteel de Haar zijn de verschillende onderdelen dichter bij elkaar geplaatst, lopen meer in elkaar over en zijn er veel meer bezoekers.

Elf Fantasy Fair 2017

De editie van het komende weekend staat in het teken van ‘Good Faeries, Bad Faeries’, maar lang niet iedereen maakt een kostuum naar dit thema. Tijdens het weekend zijn er weer veel workshops te volgens, zoals leerbewerken, fantasiewerelden schilderen, schrijven en een korset maken. Ook kun je diverse schrijvers van fantasie en science-fiction boeken ontmoeten en zijn er over het hele terrein verschillende entertainment acts te bewonderen. Er zijn re-enactment groepen, spectaculaire shows te paard, een heuse steampunk koffiebar en een vuurshow.

Als dit alles nog niet genoeg is, kun je ook gaan kijken naar een van de vele bands die de mensen aan het dansen krijgen bij een van de twee podia.

EFF 01

Ben je een beetje bijgekomen van Koningsdag 2017, hou je van fantasie en science-fiction, of wil je gewoon weer eens iets anders beleven? Ga dan vooral eens een kijkje nemen op een van de twee festival dagen van de Elf Fantasy Fair. En mocht je om de een of andere reden toch niet kunnen dit weekend? Dan kun je in september altijd nog de najaar editie bezoeken.