Perikelen van de ondernemende moeder: hoe herken je er een?

De ondernemende moeder … ben jij er een of ken jij er een? En met ondernemend bedoel ik dan de moeder met een eigen bedrijf, ook wel een ZZP-er genoemd. De ondernemende moeder is soms best moeilijk te herkennen. Misschien ken je er wel een paar zonder dat je het weet?

Waarom je de ondernemende moeder soms niet zo snel herkent

1. Ondernemende moeders kunnen op het schoolplein heel gemakkelijk worden ingeschat als thuisblijfmoeder, omdat ze altijd hun kroost zelf van school halen. Maar niemand ziet dat die moeder net verschrikt op haar horloge keek om te zien dat het ‘tijd’ was. Dat ze acuut alles uit haar handen heeft laten vallen, terwijl ze druk aan het werk was.

2. Schoolreis, versieren voor Kerst, meerijden naar de kinderboerderij, luizenpluizen … De ondernemende moeder doet het helpen op school er vaak gewoon bij. Dus dan zal ze wel niet werken toch? Echt wel, dat doet ze daarvoor/daarna/tussendoor.

3. Kind ziek, school belt naar moeder, moeder haalt haar kind op. Dat ze daarvoor een belangrijke afspraak moet afzeggen, krijgt niemand mee.

4. Lunchafspraak met vriendinnen of oma? Kan allemaal. En wederom herken je de ondernemende moeder niet die daar zo gezellig zit. Dat ze ’s avonds als de kids op bed liggen nog een paar uur doorwerkt, weet je natuurlijk ook niet.

5. Een ondernemende moeder werkt niet altijd vanuit een kantoor of bij een klant, maar ook vaak vanuit huis. Dus terwijl het lijkt alsof die buurvrouw van verderop de hele dag thuis is, kan het zomaar een ondernemende moeder zijn die druk aan het werk is.

Waaraan je de ondernemende moeder wel kunt herkennen

1. Die moeder die bij het halen en brengen van de kinderen op school er altijd spik en span uitziet. Nette kleding, hakken, mooie (laptop)tas. Dat kan er zomaar eentje zijn. Die gaat na het opbergen van de jasjes in de luizenzakken en een kus op het voorhoofd van de kindjes direct door naar haar eerste afspraak.

2. Die moeder die tijdens de schoolreis of dat bezoek aan de kinderboerderij zo irritant vaak met haar telefoon in de weer is? Zou zomaar weer een ondernemende moeder kunnen zijn, want business is business, 24/7. Dus die appjes en mailtjes móet ze beantwoorden. Multitasken is dan ook een sterke eigenschap van de ondernemende moeder (althans, dat hoopt ze).

3. Als je een ondernemende moeder ontmoet en je vraagt om haar telefoonnummer, dan is de kans groot dat je een visitekaartje krijgt. Kijk niet raar op als ze je kort daarna uitnodigt voor alle social media zoals Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram. Hoe groter het netwerk, hoe beter ten slotte.

4. Zie je dat er bij de buurvrouw midden op de dag boodschappen worden bezorgd door Albert, Picnic of wat voor andere bezorger dan ook? Kan zomaar een ondernemende moeder zijn die op dat moment keihard thuis aan het werk is en geen tijd heeft om ook nog naar de supermarkt te gaan. En wie niet voldoende tijd heeft, moet slim zijn.

5. Zit er tijdens de zwemles altijd een moeder hardnekkig te typen op haar laptop terwijl jij een theetje drinkt en een tijdschrift leest? Dat is vast een ondernemende moeder die snel nog wat werk verzet terwijl haar spruit leert zwemmen. (Middagslaapjes van kleine kindjes zijn ook dé gelegenheid om haar werkslag te slaan.)

Ik ben zo’n ondernemende moeder. Behalve dat ik een deel van de week voor ZEPservice in de bibliotheek werk, ben ik ook nog ZZP-er én moeder. Dus voeg je me toe op LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram? 😉

  • Boek
  • Boek
  • Boek