Een ijskoude plons!

Elke nieuwjaarsdag vindt hij weer plaats: de nieuwjaarsduik. Voor veel mensen is het een mooie manier om het nieuwe jaar in te luiden. De eerste Nederlandse nieuwjaarsduik vond plaats op 1 januari 1960 in Zandvoort. De eerste duik in Scheveningen vond plaats in 1965. Tegenwoordig wordt de grootste nieuwjaarsduik van Nederland in Scheveningen georganiseerd, met elk jaar maar liefst 10.000 deelnemers.

Waarom?

Voor de lol even de ijskoude zee in rennen, daar heeft niemand iets aan. Maar het is toch wel even andere koek als je met honderden mensen tegelijk zo een plons maakt. Lekker gek doen met z’n allen, dat zouden we eigenlijk wel eens wat vaker mogen doen. Voor sommige deelnemers heeft het vooral een symbolische betekenis. Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen; de nieuwjaarsduik zien zij als het begin van een schone lei. De duik wordt vaak ook gekoppeld aan een  goed doel (dit jaar de voedselbanken), wat het allemaal natuurlijk nog mooier maakt!

De Unox muts

Pas sinds 1998 begonnen mensen met het dragen van een Unox muts. In dat jaar adopteerde Unox de nieuwjaarsduik en gaven ze goodiebags mee waar onder andere de muts in zat. Sindsdien is het onderdeel geworden van de traditie om een Unox muts de Noordzee in te gaan. In de goodiebags zit meestal ook een herinneringsvaantje en een speciale editie van een blik erwtensoep, ter gelegenheid van de duik. De goodiebags kosten elk jaar € 3,- euro. Hiervan gaat € 1,- euro naar het goede doel.

Nieuwjaarsduik

De eerste nieuwjaarsduik

Misschien wel de oudste nieuwjaarsduik is die van Vancouver, in Canada. Sinds 1920 organiseert daar de Vancouver Polar Bear Swim Club een nieuwjaarsduik, genaamd de ‘polar bear swim‘. Bij de eerste editie hiervan deden maar tien mensen mee. In het jaar 2000 waren dit al 2129 mensen. Bij de eerste duik in Scheveningen deden nog minder mensen mee, namelijk slechts zeven! Dat is nu wel anders! Sterker nog, Nederland kent tegenwoordig de meeste nieuwjaarsduikers van de hele wereld en daar mogen we toch wel een klein beetje trots op zijn.

Nieuwjaarsduik

Dit jaar weer?

De nieuwjaarsduik staat voor de deur want het is tenslotte bijna nieuwjaar! Ga jij dit jaar ook meedoen? Er zijn inmiddels genoeg plekken waar het wordt georganiseerd, dus afstand is geen excuus!