Robotica: een zonnige toekomst of juist het begin van het einde van de mens?


Tijdens Nederland Leest in november staat de bibliotheek in het teken van Robotica. Het boek Ik, robot van Isaac Asimov staat centraal en is gratis verkrijgbaar in de bibliotheek (zo lang de voorraad strekt). Aan deze editie van Ik, robot is een extra verhaal toegevoegd, dat Ronald Giphart samen met een robot schreef.

Robotica in het dagelijks leven

Robotica ontwikkelt zich razendsnel en gaat ons dagelijks leven meer en meer beïnvloeden. Robots worden steeds slimmer. Zelfrijdende auto’s, stofzuigers met een brein, bezorgdrones. Het klinkt als science fiction, maar is nu al alledaagse realiteit. Wist je dat robots steeds vaker assisteren bij een operatie of worden ingezet als wegwijzer in publieke gebouwen? Tegenwoordig worden ook krantenartikelen door bots geschreven en maaien ze het gras. Robots worden ingezet voor werkzaamheden die schadelijk of gevaarlijk zijn voor mensen. Robots kunnen saaie routinetaken oppakken. Er worden supersterke robots gemaakt waar de mens niet sterk genoeg voor is. Robots zorgen dus voor gemak! Maar veel mensen zien robots ook als bedreiging of vinden het eng.

Robotica: een zonnige toekomst of juist het begin van het einde van de mens?

Robotica roept allerlei vragen op. Wordt mijn werk straks overgenomen door een robot en zit ik dan werkloos thuis? Of kan ik dankzij een robot mij juist meer richten op andere, interessantere vlakken van mijn werk? Is een robot in het ziekenhuis niet te onpersoonlijk? Of kan een zorgverlener dankzij hulp van een robot zich juist extra richten op de patiënt omdat de robot de huishoudelijke taken overneemt?

Niet alleen bij de inzet van robots in de zorg spelen ethische en sociale aspecten een grote rol, ook rondom het inzetten van robots bij defensie is er een ethische discussie gaande. Robots worden nu ingezet om bijvoorbeeld explosieven op te sporen. Maar er is ook bezorgdheid rond de ontwikkeling van ‘killer robots’, waarbij menselijke controle ontbreekt. Nieuwe afspraken en regels rond dit onderwerp zijn dus noodzakelijk.

Discussieer mee en krijg een boek cadeau!

Robots waren al een eeuw geleden voorspeld, maar zijn nu echt in opkomst. Wat vind jij? Biedt de ontwikkeling van robotica kansen? Geef tijdens Nederland Leest je mening online en ontvang een ophaalbewijs voor Ik, robot. Er zijn zes stellingen en filmpjes:

  • Stelling 1: Ik laat me liever opereren door een robot
  • Stelling 2: Je kunt verliefd worden op een robot.
  • Stelling 3: Robots kunnen prima kunst maken
  • Stelling 4: Niet kinderen, robots hebben de toekomst
  • Stelling 5: Robots moeten loonbelasting betalen
  • Stelling 6: Het is goed dat een robot op oma past, dan is ze niet alleen

In de filmpjes praten bekende Nederlanders mee over robotica.  Zo laat Adriaan van Dis weten dat hij wel verliefd op een robot zou kunnen worden. Hij wordt immers ook weleens verliefd op een schilderij of aait graag een boek. Ruud de Wild vindt dat robots ook loonbelasting moeten betalen en Diana Matroos laat zich liever niet door een robot opereren.

Robots in de bibliotheek

Benieuwd wat er deze maand allemaal te doen is in de bibliotheek rondom dit thema? Bekijk dan ons programma en kom langs!

foto: Sander Boer Fotografie