Monumenten in Almere? 

Een bekentenis: als ik in een oude stad loop, vraag ik mij altijd af hoe het er vroeger zou hebben uitgezien. Open Monumenten Dag geeft mij de kans om eventjes terug in de tijd te gaan. Op 10 en 11 september zijn er op veel plekken in Nederland mooie panden voor publiek geopend. Tot mijn grote schrik kan ik op de plattegrond van de Open Monumenten website in onze regio helemaal geen monumenten vinden! Toch zijn er een aantal zeer kenmerkende gebouwen. Welk gebouw/plek zou tot monument uitgeroepen moeten worden?

De Goede Rede

Dit gebouw is meer dan alleen een kerk. Door de super goede akoestiek is het ook een podium voor klassieke muziek. Dit gebouw is zelfs te vinden op oude ansichtkaarten: dan mag je ook tot monument uitgeroepen worden!

De Goede Rede – bron: Goede Rede Concerten

Corrosia

Veel Almeerders kennen dit gebouw alleen onder de naam De Roestbak. Dit gebouw in Almere Haven heeft sinds 1979 veel verschillende functies gehad. Theater, filmhuis, woningcorporatie, grand café en galerie. De afgelopen jaren heeft het gebouw een metamorfose ondergaan. De kantoren zijn omgebouwd tot woningen en in de rest van het pand zit weer (o.a.) een theater, café en bibliotheek. Corrosia wordt nu weer volop gebruikt!

Corrosia – bron: Teo Krijgsman

Fashion Dôme

Een markant gebouw aan de snelweg. Het doet meer denken aan een UFO maar dit gebouw is al jaren in gebruik als Fashion Dôme. Op dit moment is het gebouw alleen te bezoeken door modebranche professionals. Ik zou best wel eens willen zien hoe zo’n opmerkelijk gebouw er van binnen uitziet.

Fashion Dôme – Bron – flickriver

 

De nieuwe bibliotheek

Sinds 2010 een echte eyecatcher in het stadshart: de nieuwe bibliotheek. Op de plek waar vroeger de kerk zou hebben gestaan. Met ruim een miljoen bezoekers per jaar biedt deze bibliotheek de Almeerder de kans om zichzelf te ontwikkelen. Voor iedereen toegankelijk, met een grote collectie boeken, dvd’s, cd’s en e-books. Maar ook een mooi theater en een filmzaal waar meerdere keren per week activiteiten gepland staan. Vanaf de 4e etage is er een mooi panorama view van de stad te zien.

De nieuwe bibliotheek

De Olifanten

Waarom zou een kunstwerk geen monument mogen zijn? Wanneer ik deze olifanten voorbij rijd op de snelweg, weet ik dat ik weer in Almere ben. Ze staan al 15 jaar langs de weg en het zou mooi zijn om op Monumentendag deze zeven meter hoge standbeelden eens te mogen aanraken.

Olifanten - bron Mapio

De olifanten – bron Mapio

De Kemphaan

Dit gebied is het hele jaar door te bezoeken. Wij mogen best trots zijn op stadslandgoed De Kemphaan. Je kunt er vele uren met de hond wandelen. Maar er kan nog meer! Je kunt bij de stadsboerderij koeien aaien, je vakantie doorbrengen op de camping, aapjes kijken bij Stichting Aap en natuurlijk heerlijk lunchen. Kortom: monument waardig.

Stadslandgoed De Kemphaan - bron: Bierista

Stadslandgoed De Kemphaan – bron: Bierista

Laat in je reactie hieronder weten welke genomineerde jouw favoriet is. Of laat ons weten welke gebouwen nog ontbreken!

Wat is jouw favoriete nominatie?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
  • Boek
  • Boek
  • Boek