Monumentale kunst van wereldberoemde kunstenaars in Flevoland

Flevoland is niet alleen de grootste polder ter wereld, het is ook de enige plek waar zeven monumentale landschapskunstwerken van internationaal gerenommeerde kunstenaars vlakbij elkaar gerealiseerd zijn.

Land Art

Tijdens de aanleg van de Flevopolders besloten de ingenieurs en planologen de gelegenheid aan te grijpen en een aantal grote kunstwerken te realiseren. Ze richtten zich daarbij op een kunstvorm die tot hun verbeelding sprak: Land Art. Met deze kunstvorm – ontstaan in de jaren zeventig in de Verenigde Staten – traden kunstenaars buiten de gebaande paden van musea en galeries. Ze maakten hun werk namelijk voor een nieuw soort tentoonstellingsruimte: de vrije natuur. Met materialen die op de locatie zelf te vinden waren, deden ze kleine en grote ingrepen in de natuurlijke omgeving. Hun kunstwerken draaiden om thema’s zoals vergankelijkheid, natuurkrachten en de tegenstelling tussen natuur en cultuur.

Flevoland

Uniek

De populaire kunststroming waaide in de jaren zeventig via tentoonstellingen zoals Sonsbeek Buiten de Perken (1971) in Arnhem, over naar Nederland. Kunstenaars uit binnen- en buitenland raakten geïnspireerd door het nieuwe landschap dat verrees tijdens de aanleg van de Flevopolders. Dit nieuwe eiland was een van de grootste menselijke ingrepen in de natuur tot dan toe. Het paste daarmee precies bij de uitgangspunten van de landschapskunstenaars. Het resultaat is een collectie van zeven landschapskunstwerken van kunstenaars zoals Richard Serra, Robert Morris en sterarchitect Daniel Libeskind. En een situatie die uniek is in de wereld: zeven landschapskunstwerken die je in één dag kunt bezoeken.

Dagtocht

Om meer mensen bekend te maken met deze werken, organiseert Stichting Land Art Flevoland ook in 2018 weer dagtochten. Daarbij leer je alles over de kunststroming Land Art en de zeven werken die in Flevoland gerealiseerd zijn. Ook hoor je meer over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland en de link die het polderlandschap met landschapskunst heeft.

Land Art Tours

In 2018 vinden de dagtochten plaats op 27 mei, 24 juni, 29 juli, 26 augustus en 30 september. We bezoeken de werken Polderland Garden of Love and Fire (1997) van Daniel Libeskind in Almere, Exposure (2010) van Antony Gormley en Observatorium (1977) van Robert Morris in Lelystad, PIER+HORIZON (2016) van Paul de Kort in Kraggenburg, Aardzee (1982) van Piet Slegers en Sea Level (1996) van Richard Serra in Zeewolde en De Groene Kathedraal (1996) van Marinus Boezem in Almere.

De tour vertrekt om 10.00 uur vanaf Kunstlinie Almere Flevoland in Almere, en eindigt daar weer rond 18.00 uur. Lunch wordt verzorgd. De kosten van deze dagtocht bedragen € 49,50 (incl. koffie en lunch), kaarten zijn verkrijgbaar via het kaartverkoopsysteem van KAF of door te bellen met 036 84 55 555.

Groepskorting: Groepen van tien of meer bezoekers krijgen korting op de prijs voor de dagtocht en krijgen twee toegangskaarten voor de prijs van één. Wil je gebruik maken van deze korting? Neem dan telefonisch contact op met de ticketshop van KAF via 036 84 55 555. Voorwaarde is wel dat je alle namen van de groep tegelijk doorgeeft aan de medewerker van KAF.

365 dagen per jaar 24 uur per dag geopend

De landschapskunstwerken liggen in openbaar gebied in Flevoland. Dit betekent dan ook dat de werken op elk moment te bezoeken zijn. Wil je liever zelf op pad om de kunstwerken te ontdekken? Kijk dan op www.landartflevoland.nl voor meer informatie over de locaties en achtergrondinformatie over de werken en kunstenaars. Via izi.travel/nl (zoekwoord “land art”) kun je ook fietsroutes naar de werken downloaden die Toerisme Flevoland heeft gepubliceerd. Trek er vooral op uit en ontdek deze wereldberoemde kunstwerken in Flevoland!

Fotocredits: Marinus Boezem, De Groene Kathedraal © Vincent Wigbels / Antony Gormley, Exposure © Jordi Huisman