Moms in Business


Het combineren van een carrière met het moederschap valt niet altijd mee. Veel moeders worstelen met het feit dat ze zich graag zakelijk willen ontwikkelen. Dat gaat vaak gepaard met drukke dagen, overvolle agenda’s, bijscholing en netwerken. Daarnaast is er het gezin waar ze uiteraard ook graag voldoende tijd en energie aan besteden. Het vinden van de balans is een hele uitdaging, zeker als schuldgevoelens en stress meespelen.

Hoe zorg je er als moms in business voor dat je deze rollen zo goed mogelijk combineert zonder volledig door te draaien? Hoe zorg je ervoor dat je nog geniet van zowel je zakelijke successen als het moederschap en je je leven niet ervaart als een dagelijkse ratrace waardoor je ’s ochtends bij het openslaan van je ogen al in de paniek schiet? Ik geef je een paar tips waar je misschien wat aan hebt:

  1. Weg met de schuldgevoelens

Heel veel werkende moeders voelen zich schuldig. Ze vinden dat ze zowel thuis als op het werk tekort schieten, denken dat ze hun kinderen niet genoeg aandacht geven, voelen zich ellendig als hun kinderen naar de opvang moeten na een lange dag school. Waarom? Mannen voelen zich daar toch ook niet schuldig over? En daarbij, ik denk dat het alleen maar goed is als kinderen flexibel zijn en doorgaans hebben ze de grootste lol op de opvang. Je bent als moeder belangrijk, zonder meer, maar van anderen krijgen ze ook liefde en kunnen ze veel leren. Zie de voordelen en hou op met kniezen, daar schiet niemand wat mee op.

  1. Wees niet te perfectionistisch

Onthoud dat je niet overal ‘ja’ tegen hoeft te zeggen. Schrijf voor jezelf op wat jij belangrijk vindt voor je werk en je gezin en streef dat na.  Laat de rest voor wat het is. Er zitten maar 24 uur in een dag, dus besteed deze vooral goed. Probeer zoveel mogelijk dingen te doen waar je energie van krijgt. Heb je tegen iets ‘ja’ gezegd, maar merk je dat dit je alleen maar energie kost, zeg dan eerlijk dat je te enthousiast bent geweest en ermee stopt.

  1. Zorg goed voor jezelf

Ja, dan heb je een drukke baan. Dat betekent nog niet dat je de rest van je tijd als moeder de vrouw braaf thuis hoeft te zijn. Me-time is ook heel belangrijk. Dus plan avondjes met je vriendinnen, je zus of je man. Of ga gewoon lekker alleen naar de sauna. Doe iets waar jij blij van wordt, en daar is ie weer:  waar jij energie van krijgt. Zo belangrijk!

  1. Denk niet te praktisch

Ook een veel gemaakte ‘fout’ van moms in business in mijn ogen: te praktisch denken. Veel moeders wringen zich in allerlei bochten om precies binnen de schooltijden van hun kinderen te werken. Dat levert vaak alleen maar enorm veel stress op, dat niet opweegt tegen de eventuele voordelen. Doe wat je leuk vindt om te doen en kijk vanuit daar hoe je dit wil inrichten. Jij bent ook belangrijk. Je kinderen worden pas echt gelukkig als jij dat bent en dat voelen ze haarfijn aan.

  1. Leer loslaten, delegeren en bemoei je er niet mee

Nog zo’n klassieke valkuil van vrouwen: denken dat we alles zelf het beste kunnen. Oke, ik geef toe: vaak kunnen we dat ook. Maarrrr, dat hoeven we niet te zeggen. Dus laat je kerel lekker koken, stofzuigen en de kids aankleden, maar ga vervolgens niet lopen zeuren dat er overal kruimels liggen en hij een verschrikkelijke kledingcombinatie heeft uitgekozen. Als je alles van tevoren gaat klaarleggen of alsnog de stofzuiger pakt, dan schiet je er nog helemaal niks mee op. Lekker loslaten dus en profiteer van de tijd en energie die jij nu overhoudt voor andere dingen.

Moms in Business, blijf gewoon doorademen en haal je geluksmomenten wat vaker uit de kleine dingen in het leven. Qualitytime met je kinderen staat niet gelijk aan een vakantie naar een tropisch paradijs. Je kunt van boodschappen doen ook een heel waardevol moment samen maken. En daarna zonder schuldgevoelens lekker naar je zakelijke afspraak en daar een groot succes van maken. Power to the moms in business !