De meest geleende boeken van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt is een begrip in Nederland. Daarom vindt elk jaar, rond haar geboortedatum, de  Annie M.G. Schmidt-week plaats. Dit jaar is dat van woensdag 10 mei tot en met zaterdag 20 mei. Het thema dit jaar is Nederland viert feest met Jip en Janneke!. In 2017 is het ook 65 jaar geleden dat het eerste verhaal over Jip en Janneke in Het Parool verscheen. Daarom zetten wij in dit lijstje de meest geleende boeken van Annie M.G. Schmidt op een rijtje. Heb jij ze allemaal gelezen?

Lente met Jip & Janneke

Jip janneke

Eindelijk is het lente en de bloemen beginnen te bloeien en de vogels leggen eieren. Jip en Janneke vinden het heerlijk: ze proberen een lammetje mee naar huis te nemen en willen zelf eitjes uitbroeden. Maar of dat zal lukken? In dit boek vind je elf verhaaltjes over Jip en Janneke die gaan over bloemen plukken, jonge poesjes, paaseieren beschilderen, jonge vogeltjes etc. Allemaal komen ze uit de grote verzamelbundel van Jip en Janneke met de originele illustraties van Fiep Westendorp. Lekkere korte verhaaltjes met veel illustraties die vooral geschikt zijn om aan kleuters voor te lezen.

Minoes

minoes

Juffrouw Minoes was vroeger poes. Ze spint, krabt, geeft kopjes en houdt nog steeds van vogeltjes. En ook al is ze nu een gewoon meisje, toch zingt ze af en toe nog de mauw-mauw-song en spreekt ze nog prima ‘kats’. Dat laatste komt haar baas Tibbe, die in een krant schrijft, goed van pas. Via de katten-persdienst komt hij heel wat verborgen en geheime zaken te weten. Dat geeft natuurlijk grote moeilijkheden… .

Wiplala

wiplala

Wiplala gaat over een klein mannetje. Geen kabouter maar een wiplala. En zo heet hij ook. Wiplala kan tinkelen, een soort toveren, maar hij vergeet steeds hoe hij de dingen weer terug getinkeld krijgt. Hij tinkelt de doktersassistente juffrouw Twiddel tot lijster, meneer Peters, de directeur van de soepfabriek, tot hond en de tomaten van de soepfabriek tot pruimen. Als hij de familie Blom net zo klein tinkelt als hijzelf is, is dat het begin van een spannend avontuur. Zullen ze ooit weer ‘normaal’ worden? Leuk weetje: Wiplala werd in 1957 (!) bekroond tot het ‘Beste kinderboek van het jaar’.

 

De A van Abeltje

A van Abeltje

Abeltje gaat samen met meneer Tump, juffrouw Klaterhoen en Laura naar de kermis. Daar treedt de beroemde goochelaar professor Pinsky op, en Laura mag meedoen met zijn grote verdwijntruc. Hij tovert haar weg, maar… Laura komt niet meer terug! Waar is ze gebleven? Abeltje wil haar zo snel mogelijk terugvinden. Hij mag de woonwagen en het paard van de goochelaar lenen. Samen met meneer Tump en juffrouw Klaterhoen gaat hij op zoek naar Laura en op weg naar nieuwe avonturen!