Wat maakt ‘A Bigger Splash’ zo fantastisch?

A Bigger Splash is wat mij betreft dé zomerfilm van het jaar. De acteurs zijn geweldig, de mode en het landschap oogstrelend, de entourage ongemakkelijk. Maar vooral veel zon, zee en een zwembad.

“Ik heb je gevonden”
Harry zegt het triomfantelijk als hij Marianne belt vanuit het vliegtuig aan het begin van de film. Gewoon, een spontaan telefoontje van een uit het oog verloren ex-vriend. Althans, zo lijkt het, maar het klinkt meteen heel onheilspellend. Alsof zij zich voor hem verstopt en hij nu van haar heeft gewonnen. Marianne revalideert op een Italiaans eiland. Samen met haar veel jongere minnaar Paul leidt ze na een turbulente carrière een rustig en gemoedelijk bestaan. Haar glitter-outfit en schmink heeft ze omgeruild voor mooie en elegante jurken. Zon, zee en een zwembad zijn de enige punten op haar agenda. Met een verrassingsbezoek gaat Harry samen met zijn verleidelijke dochter Penelope deze idylle keihard verbreken.

Een gekke film in alle opzichten
Marianne is een rockster die aan haar stembanden is geholpen, waardoor ze tijdelijk niet kan praten. Doorgaans spreekt haar blik boekdelen. Een zwijgzaam personage, zodat de kijker er voortdurend aan herinnerd wordt dat er minstens zoveel gezegd wordt in stiltes als in dialogen. Harry is nogal aanwezig, luidruchtig en vooral vol van zichzelf. Hij vertelt bijzonder veel, maar zegt in wezen weinig. Ondertussen voelen Marianne en Harry zich nog steeds tot elkaar aangetrokken, terwijl Penelope vanaf het begin avances probeert te maken bij Paul. Dit leidt tot jaloezie en wordt uiteindelijk gevaarlijk voor iedereen: een ongemakkelijke entourage. En een prachtige vondst.

Succes is nog geen geluk
A Bigger Splash speelt zich af op het prachtige eiland Pantelleria en zit vol beelden met lekker eten en prachtige mode. De film is een fraai schouwspel over succesvol leven en verwend gedrag. Iedereen heeft een indrukwekkende carrière en Penelope, de jongste van het stel, gedraagt zich als een diva. In de film wordt de vraag gesteld wat nu eigenlijk succes in het leven is. Of de mens überhaupt kan veranderen als anderen je niet los kunnen zien van je verleden, terwijl je zelf het liefst naar de toekomst wilt kijken. Vooral Harry, gespeeld door Ralph Fiennes, zet naar mijn idee een weergaloze acteerprestatie neer. Zijn rol is onvergetelijk als de knotsgekke Harry, een egocentrische ADHD’er, die luid en verwoestend als een orkaan de film instormt, maar op geen enkel moment irritant wordt .

Remake
A Bigger Splash is een vrije remake van de cultfilm La Piscine (1969) en een verwijzing naar het gelijknamige schilderij van David Hockney. A Bigger Splash laat de kijker achter met een paar essentiële vragen en de climax komt uiteindelijk vrij onverwacht. Naar mijn mening maakt juist dát de film zo uniek. Hij is mij dagenlang bijgebleven. Maar oordeel vooral zelf: wat maakt deze film nu zo fantastisch? Ga kijken dit visueel hoogstandje! Op zaterdag 4 juni om 13.00 uur in de nieuwe zaal in bibliotheek Stad. Ook op dinsdag 7 juni om 19.30 uur en woensdag 8 juni om 11.00 uur. Kaarten zijn hier te krijgen: www.denieuwebibliotheek.nl/hetnieuwefilmhuis.

Levien van Oorschot, filmprogrammeur bij de nieuwe bibliotheek.