LOWLANDS 2016: Muziek, theater, literatuur en… Yuri van Gelder

Dit weekend is het weer zover: Biddinghuizen komt te voorschijn uit haar anonimiteit en is drie dagen lang de belangrijkste plek van Nederland. Oftewel: Lowlands 2016 is in aantocht! A Campingflight to Lowlands Paradise wordt al sinds 1993 jaarlijks in Biddinghuizen op het evenemententerrein van Walibi Holland georganiseerd. Het festival heeft een grote variatie in het aanbod van amusement: er is niet alleen muziek, maar ook literatuur, film, cabaret, ballet, yoga en dit jaar als speciale gast Yuri van Gelder.

Geschiedenis Lowlands

Lowlands vindt haar oorsprong in één van de eerste Nederlandse popfestivals. Lowlands Paradise werd georganiseerd door de Utrechtse kunstschilder Bunk Bessels in 1967. Dit festival vond plaats in de Utrechtse Jaarbeurs. Op de eerste Flight, zoals het evenement in de volksmond genoemd werd, betalen ongeveer 8000 mensen 10 gulden voor onder meer muziek, dichters, theater, wierook, films, bodypainting en vloeistofdia’s. De achttien uur durende manifestatie is artistiek een succes, maar financieel een stuk minder. Utrecht trok de toegezegde subsidie van 8000 gulden terug.
In december 1968 werd een tweede editie van dit festival gehouden. Met op het programma grote namen als Jimi Hendrix, Jeff Beck, Jethro Tull en Pink Floyd. Helaas, Jimi brak zijn been en Jeff Beck en Jethro Tull schitterden door afwezigheid. Maar het optreden van Pink Floyd ging wel door! Het maximale aantal bezoekers was met 18.000 behaald. Er komen echter veel meer mensen dan de zaal aankan en er worden duizenden bezoekers door de politie tegengehouden. Daarbij werden er vernielingen aangericht. De politie te paard rukte uit om charges uit te voeren en er ontstond een grimmig sneeuwballengevecht.

En toen?

Daarna is het 25 jaar stil rond A Flight To Lowlands Paradise. Maar in 1993 komt concertorganisatie Mojo met het plan om een nieuw, alternatief festival op te zetten als tegenhanger van de grote steeds maar commerciëler wordende festivals als Pinkpop en Dynamo Open Air. Niet alleen grote namen, maar ook ruimte voor kleinere acts en andere cultuurvormen. En: geen dagjesmensen, maar alleen bezoekers die een weekend blijven kamperen. Algauw werd besloten de naam te linken aan de Flights in Utrecht van eind jaren zestig. A Campingflight To Lowlands Paradise is ontstaan!

Lowlands nu

Van het kleine alternatieve festival is nu niet veel meer over. Lowlands heeft inmiddels vijf campings (zelfs een met Gllamcamp met Flexotels, legertenten, Tipi’s en Dream Lodges voor de kampeerders die wat meer luxe willen), twee supermarkten en plaats voor 55.000 bezoekers.
Ook de randprogrammering is behoorlijk uitgebreid. Zo zijn er diverse theater, dans, literatuur en comedy evenementen. Ook de sport is dit jaar vertegenwoordigd in de persoon van de LLowlord of the Rings, Yuri van Gelder, die op zondag op het LLowlympisch erepodium laat zien wat we in Rio gemist hebben: zijn glorieuze ringenfinale.

Nu alleen hopen dat de weergoden het festival ook welgezind zullen zijn.