Lissabon: mijn toevallige ontdekking

Lissabon, maar zelden een stad meegemaakt die zo indrukwekkend mooi, charmant en betaalbaar is als Lissabon.

De jaarlijkse stedentrip stond al enige tijd op de planning, de keuze was eigenlijk al gemaakt: Barcelona. Maar door onhandig vooronderzoek hadden we de vlucht al geboekt voordat we de beschikbaarheid van de hotels onder de loep hadden genomen. Met als gevolg: volgeboekte hotels en Airbnb’s. Er zat niets anders op dan de vlucht om te boeken. En om de kosten te drukken overwogen we een goedkopere bestemming en zo viel ons oog op Lissabon. De Airbnb’s zijn luxer en bovendien stukken goedkoper in vergelijking met het toeristische Barcelona. Bovendien werd mij geadviseerd dat het eten er uitstekend is, het klimaat goed en best of all: het is een prachtige, statelijke stad. Maar waar begin je als je afreist naar een wereldstad als Lissabon als je maar vier dagen hebt. Een aantal tips om je op weg te helpen:

Boek een extra dag Lissabon!

Vier dagen in Lissabon is exact één dag te kort. De transfer van de luchthaven naar de stad is een taxiritje van 10 á 15 minuten. Je verliest daar dus weinig tijd mee waardoor je bij gunstige vluchttijden tijdwinst kunt boeken. De stad is echter groots, uitgestrekt en heuvelachtig. Het slenteren eist na twee dagen onherroepelijk haar tol waardoor je niet alles kunt zien. Van Oost (wereld expo) naar west (Belém) is alleen met het openbaar vervoer te doen. Lissabon kent een goede OV infrastructuur. Zo hebben wij gebruik gemaakt van een 72 uur-OV pas waarmee je gebruik kunt maken van trein, metro, bus & tram (óók te gebruiken voor de schattige kabeltrammetjes). Lissabon heeft zo ontzettend veel te ontdekken waardoor het zonde is om concessies te doen. Bovendien zijn de hoogteverschillen erg groot, waardoor je heel veel aan het klimmen bent. Een dagje relaxen op een terras is dan ook écht aan te raden.

Trappen en blaren

Alfama LissabonUit eigen ervaring kan ik vertellen dat mijn nieuwe schoenen de hoeveelheid blaren niet waard waren. Koop goed zittend- en ademend schoeisel, want het is er warm en de stad telt vele heuvels en trappen. Ik had gelukkig een extra paar gympen meegenomen waardoor erger werd voorkomen … Ook handig om te weten is dat de binnenstad, en met name het oude gedeelte van Lissabon, bestaat uit kruip-door-sluip-door weggetjes. Dat wil zeggen: geen zuchtje wind. In de zomerperiode komt de temperatuur dan al snel boven 30 graden uit! Neem dus een rugtas mee met véél water, je zult het nodig hebben. Overigens, om een kleffe bedoeling te voorkomen, kan het geen kwaad om comfortabele rugtas mee te nemen voor een goed ademende rug!

Ontdek de wijken Alfama, Mouraria & Baro Alto

Bairro-Alto-Lisbon

Bairro-Alto-Lisabon

Ken de wijken, die maken de trip namelijk extra bijzonder. De historie van Lissabon is er een die vele invloeden kent van Romeinen, Moren en kruisvaarders. Hierdoor hebben vele wijken verschillende invloeden en stijlen. Zo is Alfama een prachtige wijk met kleine weggetjes en verstopte pleintjes, waar heerlijke Fado muziek word gespeeld. In de Fadohuizen, eigenlijk gewoon restaurantjes, wordt tot s ’avonds laat live heerlijke Fado muziek gespeeld. De restaurants zitten over het algemeen vol met lokale inwoners en barsten van de sfeer. Ook zijn de restaurants in Alfama 25-45% goedkoper en lekkerder. Zo betaal je voor een flinke gegrilde (400 gr) zalmmoot € 7,-!

Dwars door de wijk, het is wel even klimmen, loopt ook de route van de beroemde tram 28. Naast Alfama ligt Moreira, de wijk vernoemd naar de Moren, de oud-bezetters van Lissabon. De wijk is lang een ghetto geweest en is deels vernietigd, maar aan de wisselende stijl van architectuur kun je duidelijk de vermenging van culturen herleiden. Het is flink klimmen, maar tussen beide wijken zijn verschillende prachtige uitkijkpunten te vinden en het prachtige voormalig fort Castel Jorge. Baro Alto is het typische uitgaansgebied, hou daar vooral rekening mee als je een hotel of appartement zoekt. Gelegen aan de oevers van de Tagus rivier kun je s’ avonds naar barretjes en restaurantjes voor het nodige feestgedruis. Het is in Baro Alto ontzettend leuk lifttrammetjes te ontdekken waar je met je OV pasjes gewoon toegang toe hebt.

Bezienswaardigheden: Santa Justa-Lift & Torre de Belém

Midden in het stadscentrum, op een kleine 400 meter lopen van Praça do Comércio (het grote plein), staat een fenomenale Gotisch-achtige, 40 meter hoge gietijzeren lift. De Santa Justa-lift en is een van de oudste liften ter wereld en een oogstrelend mooi bouwwerk! Wat ik toen nog niet wist, is dat je er met je OV kaart gewoon in kunt! Vanaf het centrum kun je de bus of tram naar Belém nemen. Het leukste is om de klassieke trammetjes te nemen die al sinds 1930 in gebruik zijn. Het maakt Lissabon zo veel leuker met dit klassieke vervoersmiddel. De rit naar de wijk Belém duurt een kleine 20 minuten.

Eenmaal aangekomen bevind je je tussen twee UNESCO Wereld Erfgoed Monumenten, namelijk de Torre de Belém en het Mosteiro Dos Jerónimos. Maar voordat je een van de vele bezienswaardigheden in Belém gaat bezichtigen adviseer ik een ‘zoete’ tussenstop: Pastei de Belém. De ‘pastei de Belém’ is een zoet pasteitje (crème brûlée-achtig) op ei-basis en in alle bakkers en cafés te krijgen. Het leukste is om bij aankomst (de eindhalte) in Belém direct naar het winkeltje Pasteis de Belém te lopen en je vooral niet te laten afschrikken door de drukte om een ambachtelijk pasteitje te scoren, heerlijk!

Pasteis de Belém

Pasteis de Belém

Kortom, Lissabon is een prachtige stad waar cultuur en heerlijk eten & drinken hand in hand gaan.

  • Boek
  • Boek
  • Boek