Lekker luisteren in de vakantie!


In de auto op weg naar je vakantiebestemming, of in de hangmat in de tuin. Luisteren naar een luisterboek of podcast is als je vrij bent ideaal. De bieb heeft een grote voorraad luistercd’s voor jong en oud. Voor wie wil luisteren op smartphone of tablet is er de LuisterBieb. En podcasts luisteren? Er gaat een wereld voor je open!

Luisterboeken

Heb je in de auto een cd-speler of luister je thuis graag naar cd’s via je cd- of dvd-speler? De bibliotheek heeft een grote collectie luisterboeken voor volwassenen en kinderen van klein tot groot. Veel romans zijn te beluisteren, vaak ingesproken door de schrijver zelf. Maar ook zijn er informatieve luisterboeken en zelfs hoorcolleges. Er is ook een Engelse collectie voor wie graag Engels luistert of zijn of haar Engels wil verbeteren. Ook talencursussen zijn op cd te leen. Bijvoorbeeld Italiaans voor op vakantie.

luisteren

Harry Potter

Mijn persoonlijke favoriet om in de auto te beluisteren zijn de verhalen van Harry Potter, ingesproken door Jan Meng. Met deze meesterverteller ben je voor je het weet in zuid-Frankrijk. Voor jongere kinderen is Roald Dahl met bijvoorbeeld Sjakie en de chocoladefabriek ook geweldig, eveneens gelezen door Jan Meng. Of natuurlijk Annie M.G. Schmidt met klassiekers zoals Floddertje, Minoes en Pluk van de Petteflet.

luisteren

Liever wat moderners? Van David Walliams, die vaak de moderne Roald Dahl wordt genoemd, zijn Oma Boef en De jongen in de jurk ook als luisterboek te leen. Fan van Het leven van een loser, Dagboek van een muts of Geronimo Stilton? Ook hiervan zijn volop luistercd’s te leen! En minder vaak uitgeleend dan de papieren versies!

luisteren

LuisterBieb

Er is de LuisterBieb voor wie overal wil kunnen luisteren vanaf smartphone of tablet. De luisterBiebapp geeft toegang tot honderden luisterboeken. Hier kun je kiezen uit literaire thrillers zoals van Marion Pauw en Simone van der Vlugt of uit literaire schrijvers zoals Tommy Wieringa en Harry Mulisch. Voor de jeugd (voor de jongsten tot 4 jaar is er nog niet veel beschikbaar) zijn er boeken en series zoals de Grijze jager, Broederband en Gossip girl. Je kunt zelfs hoorcolleges beluisteren van onder andere Bas Haring, Maarten van Rossum en Herman Pleij.

Ook niet-leden kunnen van sommige titels gratis gebruikmaken. De collectie is voor leden van de bibliotheek uitgebreider. Je leent luisterboeken voor drie weken en kunt ze daarna weer verlengen. Om te kunnen luisteren heb je geen internet nodig en voor luisteren in bed kun je de slaaptimer gebruiken! Let op: het webadres voor LuisterBieb is veranderd, dat is nu: https://www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.html. Kijk bij de online bibliotheek ook eens naar de online talencursussen!

Luisteren voor je lijst!

Ga je komend jaar naar de eindexamenklas en moet je nog veel boeken lezen voor je lijst? In de LuisterBieb is een ‘Luisteren voor je lijst’ selectie gemaakt. Zo kun je tijdens het lopen van je krantenwijk, tijdens sporten of als je op vakantie bent tussen de bedrijven door je boeken beluisteren die je voor school moet lezen.

Podcast

Het fenomeen podcast al ontdekt? Oorspronkelijk te downloaden via je iPod of MP3 speler, vandaar de naam. Maar tegenwoordig via alle smartphones, tablets en laptops. Een podcast is een radio-uitzending gemaakt voor het internet. Je kunt je gratis abonneren op podcasts waardoor je nieuwe afleveringen naar je apparaat krijgt gestuurd. Makers van podcasts hebben de mogelijkheid om veel dieper op onderwerpen in te gaan dan in radio-uitzendingen met beperkte tijd. En voor de luisteraar heeft de podcast hetzelfde voordeel: het onderwerp van je keuze wordt uitgebreid belicht.

In de Varagids las ik een uitgebreid overzicht van populaire podcasts. Te bekijken via varagids.nl/podcast. Besproken wordt De Grote Harry Bannink Podcast, componist van bekende Nederlandse liedjes van Annie Schmidt, de Stratenmaker op Zee show, J.J.de Bom en Het Klokhuis.

Andere aan te raden podcasts zijn S-Town: non-fictie, mysterie en onderzoeksjournalistiek. Criminal: misdaad en journalistiek verhalen. This Amerian life: verhalen, fictie en non-fictie. Echt gebeurd: Nederlandse podcast begonnen door Micha Wertheim en Paulien Cornelisse: verhalen en non-fictie. Via i-Tunes of de App store (pocketcast) kun je je abonneren op podcasts. Probeer het eens en vind je favoriete genre. Voor je het weet ben je ook verslaafd!