Landelijke Veiligheidsdag in Almere

Aanstaande zaterdag 13 mei is het weer zo ver. Almere Centrum staat dan helemaal in het teken van de Landelijke Veiligheidsdag. Wat dat precies inhoudt? Politie, Brandweer, Defensie, GGD en Reddingsbrigade Nederland laten zien wat hun werk precies inhoudt én hoe zij onderling samenwerken. Je komt ogen tekort. De pleinen in het centrum van Almere krijgen elk een eigen subthema, passend bij het hoofdthema van dit jaar: Samenwerking.

Officiële opening

Hoe red je slachtoffers die van een boot in het Weerwater vallen? Hoe komt de Reddingsbrigade in actie en wat is de rol van de duikers van de brandweer? Hun samenwerking is te zien vanaf 13.00 uur tijdens de officiële opening op de Esplanade in Almere Centrum.

Defensie

De Landelijke Veiligheidsdag valt dit jaar samen met de Landmachtdag van Defensie. Op de Esplanade is doorlopend het werk van militairen te zien. Zélf in actie komen is toch echter nét wat leuker, toch? En dat kan! Je kunt een hindernisbaan lopen, een kijkje nemen op een schietbaan, een klimparcours afleggen en er staan diverse tenten met informatie over Defensie. Ook zijn er militaire voertuigen te zien waar je op en in mag klimmen. Op het Weerwater mag je met een lifeguard zelf varen in een boot van de Reddingsbrigade.

Ernstig ongeluk

Op de Grote Markt laten de hulpdiensten zien hoe zij samenwerken bij een ernstig ongeluk tussen twee voertuigen. De politie zorgt voor de veiligheid van de omgeving, de brandweer gaat aan de slag met het voorkomen van brand en begint met het openknippen van de wagen en het ambulancepersoneel verleent direct medische hulp aan inzittenden. Bij zo’n zwaar ongeval komen ook de gele wagens van Rijkswaterstaat in actie. Ook zij zijn daarom aanwezig op de Grote Markt. Waaghalzen kunnen in de autokantelaar zelf testen hoe je uit je auto komt als die op zijn kop ligt.

Landelijke Veiligheidsdag

Foto: Maarten Feenstra.

Veiligheid

Op het Forum geven politie, brandweer, gemeente en GGD voorlichting over veiligheid in en om je huis. Cameratoezicht laat zien wat zij in beeld brengen. Ook DARES, die, als alle communicatie van hulpverleners uitvalt ervoor zorgt dat zij toch met elkaar in contact komen, is aanwezig. Op De Diagonaal en in de Schutterstraat zijn alle deelnemende organisaties aanwezig om voorlichting te geven en vragen te beantwoorden. Milieuagenten geven uitleg over wat zij zoal tegenkomen, terwijl de ‘SRCN Reddingshonden’ laat zien wat hun reddingshonden allemaal kunnen.

Landelijke Veiligheidsdag

Foto: Maarten Feenstra

Vertier

Voor de kleine bezoekers is er veel vertier op het Stationsplein en Schipperplein. Op het Stationsplein laten verschillende jeugdbrandweerkorpsen uit Flevoland zien wat zij doen. Ook kun je bij Veilig Verkeer Nederland de invloed van drank op je reactiesnelheid en vaardigheid ervaren. Veiligheidsmuseum PIT op het Schipperplein is de gehele dag gratis toegankelijk. Als je benieuwd bent naar wat er nog meer op het programma staat, kijk dan even op www.veiligheidsdag.nl.