Kunstjes leren aan je paard, nuttig of gewoon voor de fun?

Wanneer je bij een bibliotheek werkt, sta je vaak oog in oog met een boek waarvan je denkt: ‘Goh, die lijkt me interessant!’. Deze keer had ik deze gedachten bij een boek van twee jonge mensen. Jesse Drent en Eva Roemaat hebben een boek geschreven met de titel Handboek Vrijheidsdressuur. Zoals de titel al zegt gaat dit boek over vrijheidsdressuur.

vrijheidsdressuur

Waar gaat het over?

Het boek begint met een introductie van de schrijvers en hun paarden, waardoor ze er meteen een persoonlijk tintje aan geven. Hierna volgt een onderdeel dat gaat over de achtergrond van vrijheidsdressuur. Wat is vrijheidsdressuur nu werkelijk en wat is belangrijk om te weten voordat je hiermee gaat beginnen. Vrijheidsdressuur omschrijven zij daarbij heel mooi als het ‘aanleren van commando’s om natuurlijke bewegingen te doen’. De nadruk ligt op bewegingen die het paard van nature al doet en het aanleren van de commando’s zonder dwang.

De schrijvers vertellen ook waarop je moet letten als je aan de slag gaat met de oefeningen. Niet ieder paard kan alle oefeningen even goed aan en ook het aanleren kan per paard verschillen. Het is belangrijk hier rekening mee te houden en het voorkomt teleurstellingen en blessures. Er zijn ook een aantal dingen die het paard al moet kennen en kunnen voordat je aan de slag gaat. Gelukkig geven de schrijvers hier ook enkele nuttige tips voor.

Hierna gaat het boek over op de oefeningen. Deze zijn allemaal op dezelfde gestructureerde manier omschreven, met verschillende kopjes. Dit maakt dat alles goed te volgen is en je een duidelijk beeld krijgt van hoe het moet en ook hoe het niet moet. Soms voegen de schrijvers nog een anekdote aan toe over hun eigen ervaringen met de oefening. Deze zijn erg leuk en leerzaam om te lezen.

Wat vind ik ervan?

Het boek is prachtig vormgegeven met veel foto’s van niet alleen de schrijvers met hun paarden en pony’s, maar ook enkele fans die de oefeningen met hun dieren uitvoeren. Ik vind de manier waarop zij de oefeningen uitleggen ook erg prettig en motiverend. Je krijgt echt zin om ermee aan de slag te gaan!

Niet alle oefeningen waren echter even relevant voor mij, want ik heb zelf twee kleine pony’s en sommige oefeningen zijn meer bedoeld voor rijpaarden. Veel van de oefeningen vind ik zelf erg nuttig om aan te leren. Deze kunnen helpen bij de opvoeding, verzorging of lichamelijke conditie van mijn pony’s. Er worden in het boek ook oefeningen omschreven die ik niet heel nuttig vind en die ik meer zie als circuskunstjes. Deze zal ik mijn pony’s dus niet zo snel aanleren. Al ik kan me voorstellen dat andere mensen dat wel leuk vinden.

Al met al is het een erg fijn boek om te lezen en heb ik er zelf veel nuttige tips uit kunnen halen. Het boek is wel duidelijk geschreven voor beginners in de vrijheidsdressuur en voor de wat jongere paarden/pony fans.

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Leen hem dan in de bibliotheek!

Handboek Vrijheidsdressuur – Jesse Drent en Eva Roemaat (2016), 235 blz.