Kom in vakantiestemming met een boek over je vakantiebestemming!


Wat te lezen als je met vakantie bent? Eén van die boeken waar je eerder niet aan toe kwam? Eén van de vele boeken die je ooit op je e-reader hebt gezet? Of een boek dat met je vakantiebestemming te maken heeft?

Wereldkaart

Op deze website vind je een wereldkaart. Door op een werelddeel of een land te klikken, of op één van de links onder aan de kaart, vind je een lijst met boeken die te maken hebben met je vakantiebestemming. Zoek je bijvoorbeeld op Zweden, dan krijg je de kaart van Zweden en kun je ook binnen het land weer op gebieden zoeken. Op de beginpagina staat een lijst met literatuur van de wereld. Zo zie je bijvoorbeeld het boek Lezen op locatie van Pieter Steinz, de (wereld)literatuurkenner die in 2016 op 52-jarige leeftijd aan ALS overleed. Deze atlas van de wereldliteratuur tipt 1.200 titels in 90 landen.

NRC

NRC.next van 22 juni komt met De literaire vakantie-atlas. Leesadviezen van redacteuren en lezers: 73 boeken bij 73 vakantiebestemmmingen. De boekenredactie heeft een eigenwijze selectie gemaakt, zoals de krant zelf schrijft. Je kunt op het land van je keuze klikken en komt zo bij de boekentip van de bestemming. Zo klikte ik op Scandinavië, om uit te komen bij Karl Ove Knausgård: de serie Mijn strijd. Dat leek me zelf ook al dé schrijver om meer van te lezen op mijn vakantie naar Noorwegen.

vakantie

Lampje

Bij de leesadviezen van NRC lezers onderaan het artikel wordt onder andere Lampje van Annet Schaap aangeprezen. Het eerste bejubelde (jeugd)boek van de bekende illustrator. Dit boek kun je lezen overal waar vuurtorens zijn. Die zul je ook wel hebben in Scandinavië, dus ook maar meenemen, wilde ik toch al graag lezen!

vakantie

NRC boeken, muziek en podcasts

Ook in NRC een link naar (weer) boeken die met je vakantiebestemming te maken hebben, maar ook met tips voor muziek en podcasts. Zo krijg ik voor Noorwegen de tip om eens naar Sigrid te luisteren: Strangers. Nog Noorser schijn je het niet te kunnen krijgen.

Beste boeken van het afgelopen half jaar

Een selectie van 27 boekentips van de beste boeken van de afgelopen maanden. Twee boeken spreken mij aan. De nummer 1: Marjolijn van Heemstra: En we noemen hem. In het boek gaat de schrijfster op zoek naar de achtergrond van haar achterneef die een NSB-er uitschakelde in de oorlog. Nu aanwezig bij de nieuwe bibliotheek, dus reserveerbaar!

Daarnaast de nummer 3, van Murat Isik: Wees onzichtbaar. Over dit boek, wat onder andere de Libris Literatuurprijs 2018 won, heb ik inmiddels al veel gelezen. Gisteravond las ik nog een interview met hem in Flow 4-2018. Inspirerende en eigentijdse Nederlandse schrijver. Ook maar in de vakantiebagage mee dus.

Voor wie thuisblijft

Niet iedereen gaat met vakantie natuurlijk. Maar lezen kan overal en altijd! Misschien ga je wel klussen deze vakantie of ga je regelmatig naar Ikea om je (studenten) huis in te richten. Lees dan eens De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea- kast van Puertolas Romain.

Wat ga jij lezen op vakantie? Deel het met ons en andere lezers :)!

vakantie