Klassieke kinderboeken #4 De wonderbare reis van Nils Holgersson


De wonderbare reis van Nils Holgersson – Selma Lagerlöf opnieuw verteld door Bette Westera – met prachtige tekeningen van Martijn van der Linden (Uitgeverij Gottmer 2020 – Eerste uitgave 1906-1907).

Selma Lagerlöf

Dit is het verhaal van Selma Lagerlöf, de aardrijkskundelerares die gevraagd werd een nieuw aardrijkskundeboek over Zweden te schrijven. Het moest een leerzaam, maar ook leuk boek worden. Dus een soort van leesplezier tijdens de aardrijkskundeles avant la lettre. De schrijfster gebruikte daarbij haar eigen herinnering aan een verhaal over een gans.

De wonderbare reis van Nils Holgersson

Nils Holgersson

Maar in de eerste plaats is dit het verhaal van Nils. Nils is een rotjoch en wordt voor straf omgetoverd in een kabouter. Tijdens een lange tocht op de rug van de gans Maarten beleeft hij allerlei avonturen. Tegelijkertijd ondergaat Nils de hardheid en vrijheid van de natuur. Ook maakt hij kennis met de grote schoonheid van het Zweedse landschap en van de Zweedse cultuur. Aan het einde is hij veranderd in een lieve jongen met veel inlevingsvermogen voor mens en dier.

Akka van Kebnekajse

Dit is ook het verhaal van Akka van Kebnekajse, de leidster van de groep wilde ganzen. Samen met Nils vliegen ze over Zweden naar Lapland. Akka die de ganzen leidt, de weg wijst en ondersteunt tijdens de lange reis. Akka die Nils leert met respect om te gaan met natuur en dier. En Akka die daardoor ook de lezer wijze lessen leert … “We zijn voor altijd vrienden, dacht Nils. En vrienden hebben geen taal nodig om elkaar te begrijpen.”

 

De wonderbare reis van Nils Holgersson – Selma Lagerlöf – Yvan Duque Uitgeverij Clavis 2020

Een andere, recent bewerkte, uitgave van ‘De wonderbare reis van Nils’ is de uitgave van Benjamin Lacombe. In deze reeks zijn klassiekers in een nieuw jasje gestoken. De vele zeer kleurrijke, vaak paginagrote illustraties van Duque zijn waterverftekeningen. Hij heeft ze met een computerprogramma bewerkt. Hierdoor wordt de sfeer van het verhaal op een moderne manier weergegeven, vaak vanuit vogelperspectief.

De wonderbare reis van Nils Holgersson is een avontuurlijk boek voor iedereen vanaf 10 jaar, te leen in de bibliotheek. Ook heel fijn om voor te lezen in de klas of thuis of …. lekker buiten in de frisse lucht. Wat zijn jouw favoriete klassieke kinderboeken?