Klassieke kinderboeken #3 Anne van het Groene Huis


Anne van het Groene Huis – L.M. Montgomery– Karmijn uitgeverij 2016 Eerste uitgave 1908

Matthew Cuthbert

Dit is het verhaal van Matthew die zich heel wat anders had voorgesteld toen hij een weesmeisje (Anne) van het station kwam ophalen. Als kinderloze broer had hij samen met zijn zus Marilla immers een jongen besteld om de boerderij later over te nemen … In plaats daarvan is de praatgrage Anne naar ze toegestuurd, een springerig elfjarig meisje met lange, rode vlechten.

Marilla Cuthbert

Dit is ook het verhaal van Marilla, die anders dan haar broer, niet meteen vanaf de allereerste ontmoeting betoverd is door Anne. Ze heeft moeite met de vrijpostigheid van Anne en haar springerige gedrag. Marilla is vastbesloten haar een degelijke, christelijke opvoeding te geven. Fantaseren is onzin, weelderige kleren zijn ook niet nodig en Marilla wordt soms horendol van het geklets van Anne. Maar geleidelijk aan wordt de norse Marilla zachter en gaat ze van Anne  houden. Uiteindelijk realiseert ze zich dat Anne niet alleen hén nodig had, maar andersom zij haar ook.

BASE__COVER-OF

Cavendish

Een verhaal over een wonderschone plek op aarde, het fictieve dorp Avonlea, gebaseerd op de plaats Cavendish, op Prince Edward Island in Canada. Waar jaarlijks duizenden toeristen naartoe trekken om het huis en de omgeving waar de verhalen van Anne ‘zich allemaal hebben afgespeeld’ te bekijken.

Anne

Maar dit is vooral het verhaal van Anne, Anne Shirley, Anne van het Groene Huis. Anne is een aanstelster en een echte aandachttrekker, een meisje van grote woorden en nog grotere gebaren, die soms lief en vertederend zijn, maar vaak ook lachwekkend en ongemakkelijk. Het liefst laat ze haar fantasie de vrije loop en droomt ze weg bij zelfverzonnen, romantische verhalen of de pracht van de natuur.

En zoals ze het zelf zegt: “Verwante geesten zijn niet zo schaars als ik vroeger dacht. Het is geweldig om te ontdekken dat er zo veel van in de wereld zijn.’

Een klassiek verhaal uit het begin van de twintigste eeuw waarbij Anne’s vermogen om te genieten van de natuur en de mensen om haar heen centraal staat.

Anne van het Groene Huis 2 - Anne van Avonlea

Anne van Avonlea – L.M. Montgomery– Karmijn uitgeverij 2017 Eerste uitgave 1909

Anne van Avonlea is deel twee in een serie van zes boeken over het meisje Anne Shirley. Een geheel nieuwe vertaling waarbij Anne terugkeert naar haar geliefde dorp met een diploma op zak. Ze is inmiddels al 17 en mag gaan lesgeven op haar oude school …

Anne van het Eiland deel drie is inmiddels ook in de boekhandels verkrijgbaar. Net als bijvoorbeeld bij de Harry Potterserie is de hoofdpersoon in elk nieuw deel ouder. Daarom zijn de vervolgdelen meer geschikt voor (jong) volwassenen.

Anne van het Eiland

Anne van het Groene Huis is onder andere ook verfilmd als populaire Netflixserie: Anne with an E.

Anne van het Groene Huis is een romantisch boek voor iedereen vanaf 12 jaar, te leen in de bibliotheek. Ook heel fijn om voor te lezen in de klas of thuis of …  lekker op een eiland. #voorlezenmaaktjeleuker. Wat zijn jouw favoriete klassieke kinderboeken?