Klassieke kinderboeken #2: De brief voor de koning


Ieder jaar worden er weer heel veel kinderboeken uitgebracht. Nieuw geschreven maar ook heruitgaven. Dat is natuurlijk een goede zaak. Hoe meer aanbod, hoe meer keus, hoe meer er voor ieder wat wils is. Maar zoveel keuze maakt het misschien ook moeilijk: iets met door de bomen het bos niet meer zien. Als leesconsulent werkzaam bij De Nieuwe Bibliotheek in Almere heb ik daar zelf ook wel eens last van. Daarom focus ik op klassieke kinderboeken. Deze keer: De brief voor de koning van Tonke Dragt.

De brief voor de koning – Tonke Dragt – Zestigste druk 2020
Eerste uitgave: 1962  (Leopold)

Klassieke kinderboeken #2

Tiuri

Dit is het verhaal van Tiuri, de schildknaap die tot ridder geslagen kan worden als hij de Nachtwake goed doorstaat. Maar hij geeft gehoor aan een bede om hulp en zet daarmee zijn ridderslag op het spel. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen, een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Wat volgt is een gevaarlijke reis, over hoge bergen en door diepe wouden, voorbij prachtige kastelen en gastvrije herbergen, langs  blauwe rivieren en groene grenzen.

Piak

Dit is ook het verhaal van Piak. Geboren in het Grote Gebergte. De herdersjongen die afstamt van mannen wie klimmen in het bloed zat. De beste gids die Tiuri kan krijgen. En die ook al snel de beste vriend van Tiuri wordt. Samen zorgen ze ervoor dat de belofte uiteindelijk wordt ingelost.

Een prachtig, prijswinnend boek met Geheimen van het Wilde Woud als vervolg.

Met een prachtige quote van de hofnar Tirillo voor Tiuri: “Als u maar onthoudt dat , als u tegen het kwaad vecht, zelf nog niet goed bent! Goed en kwaad zijn elkanders vijanden, maar ze kunnen dicht bij elkaar liggen.”

Wist je trouwens dat De brief voor de Koning is verfilmd als serie door Netflix Original? In maart 2020 is The Letter for the King verschenen. En … dat deze klassieker vanaf 23 april 2021 verkrijgbaar is in de boekhandel voor slechts €3,50? Het is namelijk het actieboek van de leesbevorderingscampagne Geef een boek cadeau: “Waarbij we er samen voor zorgen dat alle kinderen opgroeien tussen de mooiste boeken.”

Geheimen van het Wilde Woud – Tonke Dragt – vierendertigste druk 2017
Eerste uitgave: 1965  (Leopold)

Klassieke kinderboeken #2

In Geheimen van het Wilde Woud keert de held uit De brief voor de koning terug. Hij heeft de geheimzinnige opdracht vervuld. Maar met zijn avonturen is het nog niet afgelopen. Want … er is geen plek waar je zo snel kunt verdwalen als in het Wilde Woud.

De Dwaas van de Boshut

Naast Tiuri en Piak is dit vooral ook het verhaal van De Dwaas van de Boshut. Hij wordt zo genoemd, omdat de mensen zijn onbegrijpelijke verhalen maar onzin vinden. Maar wie goed luistert, hoort dat in zijn gebazel vaak een kern van waarheid schuilt. Hij leeft in harmonie met de natuur. En hij veroordeelt niet, hij kijkt. Hij hoeft niet te denken, omdat hij alles al weet.

Over het Wilde Woud worden vreemde verhalen verteld: van ruwe rovers en bosgeesten, van doodlopende dwaalwegen en ruïnes, en van mysterieuze mannen in het Groen … Maar bovenal is het Wilde Woud een fantastische beschrijving van de schoonheid en de magie van de natuur.

Geef een boek cadeau

De brief voor de koning is het jeugdboek van 2021. Op 23 april krijgen meer dan 200.000 kinderen deze prachtige klassieker cadeau in de hoop dat menig lezershart geraakt wordt. De brief voor de Koning is daarnaast vanaf vrijdag 23 april voor € 3,50 te koop in alle boekhandels in Nederland en Vlaanderen. Je leest hier meer over deze actie.

Twee spannende boeken voor iedereen vanaf 10 jaar, te leen in de bibliotheek. Ook heel fijn om voor te lezen in de klas of thuis of … in het bos. #voorlezenmaaktjeleuker. Wat zijn jouw favoriete klassieke kinderboeken?

Ik schreef eerder ook al een blog over klassieke kinderboeken. Je leest ‘m hier.