Kom erbij! Kinderboekenweek 2018  

Woensdag 3 oktober start de 64ste editie van de Kinderboekenweek met dit jaar als thema ‘vriendschap’. De Kinderboekenweek duurt tot en met 14 oktober en is dus eigenlijk veel meer dan een week. Het motto dit jaar is Kom erbij! Tijdens de Kinderboekenweek 2018 is er zoveel leesinspiratie te delen en zoveel te doen dat we er een blog over schreven. Lees je mee?

De Kinderboekenweek is sinds 1955 een jaarlijks terugkerende ‘week’ van tien dagen in september en oktober (voorheen acht dagen in oktober en november) ter promotie van het (Nederlandse) kinderboek. Tijdens deze week geven participerende boekwinkels bij besteding van een bepaald bedrag aan kinderboeken (sinds 2006 € 10,-) het Kinderboekenweekgeschenk, een uitgave van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) cadeau. (Bron: Wikipedia)

Kinderboekenweek 2018: leesinspiratie

De Gouden Griffel wordt pas bekend op 2 oktober tijdens het landelijke Kinderboekenbal, maar van alle genomineerden gaat mijn voorkeur in elk geval alvast uit naar Lampje (Annet Schaap). Het is een verhaal over de zee. En over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter. Op een stormachtige avond blijkt ze dapperder dan zij ooit had gedacht. Echt een beeldschoon boek dat ik samen met mijn dochter van 9 las en wat ik elk kind gun om samen met zijn of haar ouders te lezen.

En de Zweetvoetenman (Annet Huizing) die mijn zoon van 12 las, is wat mij betreft ook een prijswinnaar. Op een leuke wijze, met verhalen uit echte rechtszaken, lezen kinderen over hoe onze rechtstaat in elkaar zit en wat voor belangrijke principes en afwegingen er aan ten grondslag liggen. Heeft een hond inspraak? Mag je je eigen fiets terugstelen? Wie had kunnen denken dat het recht zo interessant, spannend en soms ook grappig zou zijn? Echt een boek dat nabesproken wordt aan de keukentafel met het hele gezin!

Nu zijn de prijswinnaars vaak best wel pittige boeken, en daarom wil ik ook nog een paar leuke boeken noemen uit de kerntitels 2018. Veel scholen vullen met de kerntitels hun schoolbibliotheek weer aan, maar onthoud deze boeken ook als je naar de bibliotheek gaat om nieuwe boeken te lenen voor en of met je kind: Johannes de Parkiet (groep 1 &2), Blitz! (groep 3 & 4), Een indiaan als jij en ik (groep 5 &6), Evi, Nick & ik (groep 7&8)

Kinderboekenweek 2018 in de nieuwe bibliotheek

Zorg voor voldoende vrije agendaruimte tussen 3 en 10 oktober , want er is zoveel te doen in de nieuwe bibliotheek. Het hele programma vind je op de website, maar ik geef je hier alvast een overzicht van de activiteiten die ik in mijn agenda heb gezet:

1. Ik start de Kinderboekenweek met een Voorleesactiviteit op woensdag 3 oktober (er wordt de hele week op verschillende dagen en vestigingen voorgelezen, maar voor mij komt 3 oktober goed uit). Het boek dat voorgelezen wordt is ‘Mag ik meedoen’ over Eend die graag nieuwe vrienden wil maken en mee wil doen met de leeuwen en olifanten. Maar hij kan niet brullen als een leeuw of trompetteren als een olifant. Wat nu? Na het verhaal is het vriendschapsbandje-knutseltijd. Je kunt gewoon gratis aanschuiven.

2. De LegoWeDo2 workshop op 6 oktober staat als tweede op mijn lijstje. Het is toevallig ook de Dag van de Wetenschap dus waarschijnlijk blijf ik die dag wat langer hangen om de andere activiteiten die dag ook mee te maken, zoals de Hackerroom.

3. Als fan van de gelijknamige boeken heb ik alvast kaartjes gekocht voor de voorstelling van Spekkie en Sproet op 7 oktober. Spekkie en Sproet zijn twee superspeurders. Ze lossen mysteries en misdaden op, en komen daarbij geregeld in vreemde situaties terecht. Spekkie eet dan graag een spekkie. ‘Daar kan ik beter van nadenken,’ zegt ze altijd.

4. Op Woensdag 10 oktober 16.00 uur ga ik naar de Kinderboekenweekfilm “Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!”  Hij draait overigens ook al op zaterdag 6 oktober 12.15 uur en zondag 7 oktober 12.15 uur . Het is altijd weer genieten van het gestuntel van de beide buurmannen, die zelf juist vinden dat ze zo handig zijn. Ook in deze nieuwe avonturen gaat er weer van alles mis tijdens het klussen. Kaartjes kocht ik via de website.

5. Op vrijdag 12 oktober ga ik om 17:00 uur naar het Almeerse Kinderboekenbal. Volgens mij wordt dit een top avond waar een DJ zorgt voor lekkere dansmuziek, de bibliotheek zorgt voor een hapje en een drankje.  Als je samen met een vriend(in) verkleed komt, maar je ook nog kans op een leuke prijs. Je hoeft hier geen kaartjes voor te kopen, dit leuke feest is gewoon helemaal gratis! Weet je dat je ook kunt blijven slapen die nacht in de bibliotheek? Samen film kijken, luisteren naar een kampvuurvehaal en met de bewakers mee naar de kelders van de bibliotheek. Lees er meer over op de website.

6. Dit lijkt mij echt heel leuk om te doen: op zaterdag 13 oktober is er Tête-à-tête Portret tussen 12.00 – 15.00 uur. Het is een unieke, hele speciale gezichtsbehandeling. Tête-à-tête is namelijk niet zomaar een portret, maar een origineel kunstwerkje als herinnering aan een heel bijzonder moment!

Ik ben benieuwd wat jij de leukste boeken en activiteiten vindt tijdens de Kinderboekenweek 2018! Laat je het ons weten? En reserveer op tijd als je teleurstelling voorkomen wil.