Kerstrecepten in een eigentijds jasje

Hoe je het ook wendt of keert: voor een groot deel gaat kerst over lekker eten. Samen met familie of vrienden eten is leuk en gezellig. Maar wat doe je als er een vegetariër aan tafel zit? Of erger nog: iemand die geen tarwe, suiker, melk of gluten eet? Ik zocht kerstrecepten in bijzondere kookboeken en op blogs voor al die verschillende eters aan tafel.

Jamie Oliver’s kerstkookboek

Het nieuwe boek van Jamie Oliver is uit! De kaft oogt sober, maar in dit vuistdikke boek vind je 400 pagina’s vol bijzondere recepten. Van slimme voorafjes, hoofdgerechten, superfantastische salades, spectaculaire feestdesserts tot en met de perfecte drankjes. Vega- en vegangerechten ontbreken niet, evenals geniale groentegerechten in (zijn eigen woorden!). Wat dacht je bijvoorbeeld van: pompoenpuree van marshmellows, ahornsiroop, specerijen & tijm? De foto’s erbij maken dat je gaat watertanden van deze prachtige, eerlijke Engelse gerechten. Neem alvast een kijkje op het blog van zijn magazine: of op een ander blog over gezond eten.

kerstrecepten

Gouden kip

Sorry voor de vegetariërs, maar veel mensen zullen aan kip (of waarschijnlijk aan kalkoen) denken tijdens de kerstdagen. Doe het dan maar meteen goed, met het boek De gouden kip: 120 recepten voor elke dag en elk moment van Diana Henri. Een inspirerend kookboek waarin je de liefde voor mooi eten proeft. Een voorbeeld: gevulde kip met granaatappel en feta. Aanbevolen door Nigella Lawson.

De hippe vegetariër

Isabel Boerdam begon haar blog in 2013. Vanaf komend weekend lees je hier haar nieuwste kerstrecepten. In 2016 verscheen haar eerste boek De hippe vegetariër. Hierin vind je volop recepten voor de eigentijdse, drukbezette vegetariër, maar ook tips over waar je goed en lekker kunt eten of aan goede ingrediënten komt in Nederland als vegetariër/veganist.

kerstrecepten

Gezond feesten

Van het boek Gezond feesten van Amber Alberda oogt de kaft al heel erg feestelijk. Naast recepten voor feesten door het jaar heen, komt het kerstdiner volop aan bod. De ingrediënten zijn zonder suiker, melk en tarwe, vaak glutenvrij en worden vervangen door bijvoorbeeld ahornsiroop en amandel- of speltmeel. Met Sinterklaas net achter ons, waar de schrijfster ons heerlijke recepten kon bieden van speculaas, pepernoten en marsepein, lees ik nu over gekaramelliseerde wintergroenten, kerstcake met cashewnoten custard, cranberry pistache geitenkaasrolletjes, kerstboomkoekjes en alcoholvrije glühwein. Het klinkt allemaal erg lekker en fijn voor als je niet alles kan of wilt eten. Vooruitkijkend naar oud en nieuw vind je in haar boek of op haar blog ook recepten van oliebollen uit de oven en appelflappen. Kijk voor meer recepten op haar blog.

Cupcake Jemma

Terugkomend op de Engelse keuken. In 2015 verscheen Het cake-boek van Emma Wilson. Zij is bekend van het YouTube kanaal van Jamie Oliver: FoodTube. Volgens kenners introduceert zij een manier van cupcakes maken die je kijk hierop zal veranderen. Het bijzondere is dat ze voor elk seizoen een feestelijke cupcake heeft bedacht. Met goede ingrediënten, maar niet speciaal gericht op allergieën.

Back to basics

Het boek Back to basics van Nederlands beste chefkok Jacob-Jan Boerma,met foto’s van Sacha de Boer, heb ik gekozen omdat de gerechten in dit boek zo ontzettend mooi gepresenteerd worden. Dit past zo bij Kerst: het mooi opmaken van dat wat je hebt gekookt. De eigenaar van maar liefst drie Michelin sterren kookt met mooie, regionale superfoods. Zijn gerechten zijn supergezond, maar vooral superlekker!

kerstrecepten

Forest Feast voor kids!

Dit supermooie, afgelopen zomer verschenen vegetarische kookboek voor kinderen: Forest feast kookboek voor kids van Erin Gleeson mag in mijn lijst niet ontbreken. De schrijfster woont in de bossen van Noord-Californië. De illustratrice/fotografe begon met een vegetarisch foodblog: Forest Feast. In 2014 verscheen haar boek Forest Feast Kookboek. Het Kookboek voor kinderen uit 2016 is het vervolg hierop. Recepten uit haar boek voor volwassenen worden voor kinderen vereenvoudigd en op een creatieve manier gepresenteerd door foto’s, illustraties en lettertypes. Kinderen zullen met plezier aan de slag gaan en zich laten inspireren om zelf te gaan ontdekken. Het boek is betoverend en bijzonder feestelijk!

Super Healthy snacks

Voor wie op zoek is naar lekkere, vegetarische hapjes voor de feestdagen kan ik het boek Super healthy snacks van Jenna Zoe aanraden. Dit boek staat vol met heerlijke recepten met goede ingrediënten die ook nog eens vrij zijn van gluten, zuivel, suiker en ei. Op het blog van de groene meisjes werd het uitgebreid besproken en aangeprezen omdat: “ook vegans niet altijd zin hebben in wortel met humus”.

Fijne feestdagen!

Rest mij nog om iedereen een hele fijne maar vooral lekkere kerst toe te wensen! En natuurlijk alvast een heerlijke oud en nieuw!