Internationale Yogadag 21 juni 2018: doe je mee met 21 Zonnegroeten?

Donderdag 21 juni is door de Verenigde Naties officieel uitgeroepen tot de Internationale Yogadag. De hele wereld viert yoga op deze langste dag van het jaar. Wereldwijd zijn er yoga-events gepland en ook Nederland doet mee. Van een kleinschalige yogales, tot grootse yoga-events in onder andere Amsterdam, Maastricht, Rotterdam, Den Haag en Terschelling. Duizenden Nederlanders kunnen op deze dag weer bewust gaan bewegen. Weten waar precies er leuke yoga-activiteiten te vinden zijn? Hier vind je een overzicht. 

Yoga houdt je jong!

Fysiek: om je hormonen in balans te houden en je spieren en gewrichten soepel te houden. En daardoor blijf je geestelijk soepel en jeugdig. Volgens de oudste Nederlandse yogi-inspirator Fred van Beek (88!): “De zin van het leven is er zin in hebben”. Yoga in het algemeen zorgt voor een goede bloedcirculatie, spierkracht, soepelheid en het versterkt je concentratie en geestkracht. Het is de bedoeling dat je de houdingen met aandacht en controle uitvoert. In het begin kan dat best zwaar zijn, maar als je het vaker doet wordt het steeds natuurlijker en fijn! Doe je ook mee? Begin de dag goed met de Zonnegroet op 21 juni om 7.30 uur.

Internationale Yogadag

Zonnegroet

Vrijwel alle yogabeoefenaars starten deze dag met de Zonnegroet, ik ook! De Zonnegroet is de bekendste yogaserie in hatha yoga en ashtanga vinyasa yoga. Surya (zon), Namaskar (groet): hiermee maak je een eerbiedige buiging voor de zon. De Zonnegroet is van oorsprong een ochtendritueel. Bij het opkomen van de zon doe je de Zonnegroet om de energie in je lichaam te activeren. Deze yogapose bestaat uit een serie rustige en vloeiende bewegingen. De oefeningen zijn zeer heilzaam voor iedereen, omdat het zorgt voor flexibiliteit in de ruggengraat en in de andere ledematen van het lichaam. In al je bewegingen volg je het ritme van je ademhaling; ook wel de Vinyasa genoemd.

Tips

Begin rustig met de Zonnegroet. Doe de serie drie keer, daarna kun je het verder uitbouwen naar zes tot twaalf keer of meer. Volg een yoga-les onder begeleiding zodat je zeker weet dat je de houdingen goed uitvoert. Volg je ademhaling en forceer niks. Er zijn vele films hierover te vinden op het internet.

Aftrap

Op zondag 17 juni is de aftrap van Internationale Yogadag op het Museumplein in Amsterdam. Het is de grootste viering van de Internationale Dag van de Yoga die ooit in Nederland is georganiseerd. Dit initiatief van de Ambassade van India en Stichting International Yoga Day omvat yogademonstraties, een meditatiesessie, muziek, dans en vegetarische en veganistisch voeding.

Wellness

De dag begint met het traditionele aansteken van de olielamp door hoogwaardigheidsbekleders. Zo is de internationaal bekende spirituele goeroe Sri Sri Ravi Shankar aanwezig (oprichter van de Art of Living Foundation), net als de burgemeester van Amsterdam, Jozias van Aartsen. Je kunt deelnemen aan tal van lezingen, workshops en traditionele yogasessies. De yogademonstraties worden afgewisseld met culturele programma’s met dans en muziek. Er is een speciale familieyoga-sessie voor ouders en kinderen. Foodtrucks voorzien de deelnemers en bezoekers van vegetarische en veganistische gerechten en niet-alcoholische dranken. ’s Avonds vindt de grote finale plaats: een muziekconcert met verschillende zangers en zangeressen. Dit wellness festival is de gehele dag gratis toegankelijk. Zie ik je daar?

Lezen

Wil je meer weten over yoga? Uiteraard heeft de bibliotheek een flink aantal boeken over dit onderwerp. Zo is er een boek van Leslie Kaminoff over yoga en anatomie en schreef Dick de Ruiter over de Zonnegroet.